Nem 20, hanem legalább 30 milliárd kell a Pannon Park befejezéséhez

Budapest gazdaság

Revizort kap a nyakába az állatkert. Alig kezdődött el a Pannon Park beruházás átvilágítása, de már látszik: húsz milliárd se lesz elég a korábban ígért látogatóélmény kialakításához.

A Market Zrt. 2020 tavaszára vállalta a 33,5 milliárdból felhúzott biodóm átadását. Várhatóan áprilisban meg is ejthetik. De ez még csak a Pannon Park 70 százaléka. A miocén őstengert idéző 2 millió literes akvárium, illetve a több szintes, 2,4 hektáron elterülő fedett szubtrópusi ősvadon nemcsak a budapesti Tropicariumot és a Nyíregyházi Állatkert Zöldpiramisát, hanem a nagy vetélytársat, a tíz évvel ezelőtt megnyitott 1,7 hektáron elterülő lipcsei biodómot is lekörözi majd.

De ezt a hatalmas fedett parkot be is kell rendezni.

Az óriási medence belső kialakítása a hozzátartozó gépészettel, a csarnok légtechnikája, a látogatóközpont 600 vendég fogadására tervezett éttermének konyhatechnológiája, a tűzjelző -, a térfigyelő kamera- és a beléptetőrendszer kiépítése, a hatalmas műszikla, hogy csupán a legnagyobb tételeket említsük, akár 10-12 milliárdot is elvihetnek. Önmagában a beléptetőrendszer 2 milliárdos tétel lehet. S akkor még nem beszéltünk a dekorációs és belsőépítészeti munkákról a bemutatókban és a közönségtereknél, a külső parképítésről, az öntöző rendszer telepítéséről, a kiállítási tartalomfejlesztésről, a műszaki fenntartás gépeiről, vagy éppen a kerti bútorokról. S erre jön rá a szintén nem olcsó állat- és növénybeszerzés.

Persányi Miklós, állatkert igazgatója már tavaly hosszan ecsetelte, mennyire elszálltak a pálmafaárak. A Népszava úgy tudja, hogy az eredeti tervek szerinti látogatóélmény kialakításának költsége a korábban bemondott 20 milliárdnál jóval több lehet, könnyen elérheti a 30 milliárdot, ha valóban a legkorszerűbb technológiával és különleges látványelemekkel szerelik fel a különleges építményt. Egyelőre megbecsülni is nehéz a végét. A befejezésre különféle alternatívákat tartalmazó költség-optimalizációs jelentés várhatóan nyár végére készül el. Ennek elkészítését az Enviroduna Kft-re bízza a városvezetést.

Persányi Miklós tavaly decemberben elismerte: két dolgot nem tudnak, hogy mennyi lesz a bevétel és mennyi lesz a kiadás. Ami lássuk be elég meghökkentő kijelentés egy lassan 63 milliárdosra hízó beruházás felelősétől.

A Népszava beruházást jól ismerő forrása 4-8 milliárd forintra becsülte évente a Pannon Parkkal megnövelt állatkert működési kiadását, de Persányi Miklós is 1,5-2 milliárddal többlettel kalkulál, azaz 4,5-5 milliárddal.

Az intézmény energiaszámlája egy kisebb bevásárlóközpontéval vetekszik, míg a dolgozók számát 140-150 fővel is növelni kell a zökkenőmentes üzemeltetéshez. (Az előzetesen kért 35 fős létszámnövelés fedezetigényét egy korábbi előterjesztésben 265,3 millió forintban jelölték meg.) Persányi Miklós szerint ezt ki tudja termelni az intézmény. Korábbi számítások szerint azonban ez akkor is lehetetlen, ha félmillióval emelkedne a látogatószám. Márpedig ez az új látványosságok ellenére is alig növekszik. Tavaly 30 ezerrel nőtt 2018-hoz képest három újdonság megnyitása mellett.

A nyereséges működtetés ugyanakkor nem lenne példa nélküli. A Camponában magánvállalkozásként üzemelő Tropicarium a megnyitó óta töretlenül nyereséges, a Zöldpiramist tíz éve megnyitó nyíregyházi állatkert a 2018-as évet 100 milliós nyereséggel zárta. A fővárosi állatkert működését azonban a nagy látogatószám ellenére évről évre százmilliókkal támogatja a fővárosi önkormányzat. Ennek összege 2018-ban 843,4 millió forint volt.

A cikk után jelent meg a hír, hogy lemondott Persányi Miklós – erről itt írunk bővebben.

Forrás és fotó: Népszava

Címke:

1 thought on “Nem 20, hanem legalább 30 milliárd kell a Pannon Park befejezéséhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük