Zavart szélsőjobbos, nőgyűlölő konteo-hívó volt a német tömeggyilkos

Külföld rendőrség

Átlagos életet élt, a rendőrséggel soha nem került összetűzésbe, legálisan tartott fegyvert, szerette a focit és gyűlölte a nőket az a 43 éves német férfi, aki szerda este 10 embert gyilkolt meg, majd magával is végzett a Frankfurt melletti Hanauban.

Alig több mint négy hónap telt el azután, hogy Halléban egy német férfi kezdett el lövöldözni egy zsinagógánál és egy döner-kebabosnál. Akkor két ember halt meg. Szerdán a Frankfurt melletti Hanauban újabb súlyos utcai támadás történt, amely 10 halálos áldozattal járt. Az elkövető most sem iszlamista terrorista volt, hanem egy tősgyökeres német.

Több helyen nyitott tüzet

A legújabb rendőrségi információk szerint a támadó több helyen használta fegyverét:   

  1. Az első lövések szerda este tíz óra körül dördültek el a 90 ezres város központjához közeli Heumarktnál. Ezen a környéken az utcaképet leginkább játékkaszinók, fogadóirodák, kebabosok, és jellegzetes, keleties hangulatú vízipipázó helyek határozzák meg. A Süddeutsche Zeitung azt írja: a rövid mellékutcában három kisebb hotel, egy utazási iroda, egy pizzéria, a fogadóiroda és két kisebb bár működik. A közeli vendéglők tele voltak a Bajnokok Ligája-meccs miatt, a két kisebb bárban csak néhányan lézengtek. A férfi a Midnight nevű vízipipa klubba lépett be, ahol a tulajdonost és egy másik embert lőtt le. 
  2. Ezután a pár méterre lévő Café-Bar La Votre-be ment, ahol csak egy ember volt. Rálőtt.
  3. Ez előtt vagy ezután az utcán is lelőtt egy fiatalt. 
  4. A terrorista ezután beszállt egy fekete autóba, és az első helyszíntől körülbelül 5 percre lévő Arena Bar & Caféba csöngetett be. A kávézó dohányzóhelyiségében 5 embert lőtt le, köztük egy török és egy bosnyák vendéget, valamint a lengyel pincérnőt. 
  5. Rálőtt egy autóra is. A rendőrök megtalálták a lövedék becsapódásának nyomát a karosszérián.

A lövöldözésekben kilenc ember halt meg. Mindegyik áldozat bevándorló hátterűnek számít. A Bild úgy tudja, többen közülük kurdok. A berlini török nagykövetség azt közölte: a halálos áldozatok között öt török állampolgár van. Az öt sérült közül négynek vannak külföldi gyökerei, értesült a német hírügynökség (DPA).  

A rendőrség azonnal a férfi keresésére indult. Csütörtökön hajnali háromkor kommandósok robbantották be egy sorház egyik lakásának ajtaját Hanauban, majd benyomultak az épületbe. Szemtanúk elmondása szerint a kommandósok azt kiabálták a házban valakinek, hogy „hol a fia, hol a fia?”

Mint később kiderült, a rendőrség bevetési egysége a támadó apját találta a lakásban, akit elvezettek kihallgatásra. Ezután találták meg az épületben a 43 éves Tobias R. és 72 éves anyja holttestét. Mindkettőn lövési sérülések voltak. A férfi valószínűleg lelőtte 72 éves anyját, majd öngyilkos lett. A holtteste mellett megtalálták a gyilkos fegyvert is.

Durva konteókban hitt

A gyilkosság után hamar fény derült az elkövető személyére. A német férfinak volt fegyvertartási engedélye, miután szabadidejében sportlövészettel foglalkozott. A férfi nem volt ismert a rendőrség előtt, korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel. Szélsőjobboldali szervezetekkel való kapcsolatáról vagy idegengyűlölő kijelentéséről sem volt eddig információ, mondta Hessen tartományi belügyminisztere, a keresztényemokrata Peter Beuth.

A lakásában találtak egy 24 oldalas manifesztumot, amelyben a merénylő kifejti: azokat a népeket meg kell semmisíteni, amelyeknek a tagjait nem lehet kitoloncolni Németországból. A lakásban egy videóüzenetet is találtak a nyomozók. Ezen a férfi németes akcentussal, de angol nyelven beszél. „Ez az én személyes üzenetem minden amerikaihoz” – kezdődik az üzenetet, majd

ZAVAROS ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET KÖVETKEZIK ARRÓL, HOGY AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK LÁTHATATLAN TITKOS TÁRSASÁGOK ELLENŐRZÉSE ALATT ÁLL, AKIK IRÁNYÍTANI TUDJÁK AZ EMBEREK GONDOLATAIT, ÉS ŐK TARTJÁK FENN A MODERNKORI RABSZOLGASÁG RENDSZERÉT. 

Amerikában föld alatti katonai bázisokon gyerekeket kínoznak és gyilkolnak meg, és az ördögnek hódolnak – folytatódik a zavaros üzenetet.

Beleillik a nőgyűlölő incelmozgalomba is

A honlapon az egyik írás Irak és Afganisztán helyzetéről szól. Ebben Afganisztánt drogtermelő és drogexportáló országnak nevezi, és javaslatokat fogalmaz meg a német Bundeswehr bevetéseihez és kommunikációs stratégiájához.

A másik a Német Labdarúgó Szövetségnek fogalmaz meg stratégiát. A férfi leírja, hogy 10-15 éves korában az Eintracht Frankfurt labdarúgócsapatában játszott, tehát ért a focihoz. Elmélete szerint ahhoz hogy Németország ismét futball-világbajnok legyen, szükség van egy főhadiszállásra, majd – katonai terminológiával folytatva a gondolatmenetet – a játékosoknak fel kellene esküdniük a győzelemre. Az egyik fura javaslata a játékosok pszichikai erőnléti tréningjére az, hogy a válogatott tagjai utazzanak el Norvégiába, búvárkodjanak és lássanak kék bálnát.

Külön figyelemreméltó, hogy ő is foglalkozott a videóiban a nőkkel szembeni sikertelenségével és nőgyűlöletével, azaz beleilleszkedik az incelmozgalomba, amelynek tagjai szexuális frusztrációjuk miatt (is) válnak tömeggyilkossá. A férfi semmilyen szélsőjobboldali szervezetnek nem volt tagja, a rendőrség semmit nem tudott róla. Őrá is ugyanaz illik, mint sok magányos iszlamista merénylőre: az internetet böngészve radikalizálódott. 

Néha már el sem lehet különíteni, hogy egy labilis elmeállapotú ember vagy egy elvhű terrorista gyilkol. Így lesz „hős” olyan ámokfutókból, akiket az Iszlám Állam saját területén biztosan kivégezne.

Mindezek alapján elsőre nehéz besorolni, hogy egy bomlott elméjű ámokfutóval vagy egy hithű terroristával állunk szemben. 

Forrás: Index, Faz.de
Fotó: YouTube

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük