1,8 milliárdba kerül a Cséry-telep kármentesítése, hulladékudvar lesz a helyén

Budapest hulladék környezet

A telken a főváros egyik legnagyobb hulladékudvara készülne majd, uniós pénzből, aminek hála a dél-pesti szemetet gyorsabban és kevesebb járművel lehet majd begyűjteni.

A főváros több mint 1,8 milliárd forintot biztosít saját forrásból az egykori Cséry-telep egy részének kármentesítésére. A területen lesz majd a dél-pesti kerületek hulladékainak tömörítését is végző logisztikai és szolgáltató központ – mondta el a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Tüttő Kata közölte: a fővárosi önkormányzat tavaly októberben kötött szerződést a Strabag Építőipari Zrt.-vel a XVIII. kerületi Ipacsfa utcában található, az egykori Cséry-telep részét képező telek teljes kármentesítésére. Emlékeztetett arra, hogy

a Cséry-telep évtizedeken át a főváros kommunális hulladéklerakója volt, később elkezdtek szennyvíziszapot is hordani oda, és illegális hulladéklerakónak is használták.

Az érintett terület egy kis része csak az egész hatvanhektáros telepnek – jegyezte meg. A főpolgármester-helyettes közölte: a Cséry-telep teljes kármentesítésére is szükség van, és ezt a kérdést mindenképpen a közfejlesztési tanács elé is viszik. Becker Pál, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az európai uniós beruházás keretében a jelenleg használaton kívüli telken egy “21. századi létesítményt” terveznek létrehozni. Mint részletezte:

  • mintegy 14 ezer négyzetmétert parkosítanak majd, a létesítményt fákkal veszik körül;
  • felépítenek ott egy járműmosót és egy műhelyt; összességében pedig
  • a területen alakítják ki a főváros egyik legnagyobb hulladékudvarát.

Egyszerre négy hulladékgyűjtő autó ürítheti majd a szemetet az átrakóba, amelyben egy présgép konténerekbe tömöríti a hulladékot. A beruházás megvalósulása után már nem egyesével kell a hulladékszállító járműveknek a szemetet Pusztazámorra vagy a hulladékhasznosító műbe eljuttatniuk, hanem körülbelül kétrakománynyi szemetet tömörítve szállít majd el egy vontató. A tervek szerint naponta húsz-huszonöt hulladékgyűjtő autó üríti majd itt a szemetet, és a tömörítés után nyolc konténeres vontató viszi majd innen hulladékot.

Forrás és fotó: Népszava.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük