Számolatlanul ömlenek a milliárdok a budai Várba: újabb rekonstrukció következik

Budapest pénz politika

A déli nyaktag után a Csikós udvar is rövid időn belül kivitelezőre lelt a Várban, a két felújítás együtt több mint 10 milliárd forintba kerül.

Eredményt hirdetett a Budai Várban zajló felújításokért és a terület kezeléséért felelős Várkapitányság a Csikós udvar „revitalizációjára” (magyarul: felújítás, átépítés) kiírt közbeszerzésen. A megbízást a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. konzorciuma vitte el 5,78 milliárd forintos ajánlatával – az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény tanúsága szerint a Várkapitányság 7 milliárdot se sajnált volna a munkákra.

A megbízás három főbb egységgel kapcsolatos kivitelezési munkálatokra irányul:

  • Hauszmann rámpa helyreállítása,
  • Csikós udvar területrendezése,
  • Ybl támfal helyreállítása,

és van benne minden vasbeton szerkezetkialakítástól térburkoláson és növénytelepítésen keresztül díszvilágítás kialakításáig.

A Miniszterelnökséggé alakított Karmelita kolostor

A munkák elvégzéséhez szükséges tervezési szerződést még 2015-ben megkötötte a Várkapitányság elődje, a Budavári Ingatlanfejlesztő 500 millió forintért – ami aztán 600 millió forintra drágult. Igaz, a tervezési megbízásban nemcsak a Csikós udvar volt benne, hanem például a Királyi Lovarda és a Főőrség újraépítése is.

Az újjáépített Királyi Lovarda

A West Hungária Bau annak a Paár Attilának a cége, aki 2015-ben megvette Tiborcz Istvántól az Eliost. A Csikós udvarért lefolytatott eljáráson volt verseny, ajánlatot adott be még az EB Hungary Invest Kft. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

A Várkapitányságnak rövid időn belül ez a második nagy beruházása, február elején a Confector Mérnök Iroda Kft.-nek ítélték oda a Csikós udvarhoz kapcsolódó, déli nyaktag nevű rész felújítását és átalakítását 4,6 milliárd forintért.

Forrás és fotók: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük