Az Újpesten meggyilkolt Somogyi Bélát idézte a Történelemtanárok Egyletének alelnöke

közélet politika Újpest

A tudatlanság egyenlő a rabszolgasággal – idézte a száz évvel ezelőtt meggyilkolt Somogyi Béla, a Népszava felelős szerkesztője egyik megállapítását Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke.

A Szabadság téren tartott beszélgetést az Eleven Emlékmű csoport szervezte, amely a történelemhamisító német megszállási sasos-arkangyalos szobor ellen jött létre. Ennek már hat éve, de az Eleven Emlékmű – más szerveződésekkel, a Szabadságszínpaddal és a TÉR-KÖZ Társasággal együtt – máig folytatja a tiltakozást. A téren felállított sátor előtt mécses égett Somogyi Béla újságíró, szociáldemokrata politikus, a pedagógusok szakszervezete és a gyermekbarátok mozgalma alapítójának fényképénél.

„1920. február 17-én Horthy Miklós kívánságára fehérterrorista különítmény bestiálisan meggyilkolta”

– írta ki az emléklapra Trencsényi László egyetemi tanár, az Eleven Emlékmű aktivistája. A kedd esti rendezvényen megemlékeztek Bacsó Béláról, a Népszava fiatal újságíróról is, akit Somogyi Bélával együtt hurcoltak el és öltek meg az Ostenburg-különítményesek.

Az államilag támogatott fehérterror áldozatai voltak. Meggyilkolásuk előtt brutálisan megkínozták őket – emlékeztetett rá Kopcsik István. A Népszava – jegyezte meg – egyedüliként számolt be a vidéken zajló véres eseményekről, a különítményesek által elkövetett gyilkosságokról és kegyetlenkedésekről. Kopcsik István hangsúlyozta, hogy Somogyi Béla szociáldemokrata volt, elutasította a bolsevik erőszakot.

Ahogyan azt Csunderlik Péter történész a Népszava szombaton megjelent emlékcikkében írta, Somogyi Béla a Tanácsköztársaság alatt a belső ellenzékhez tartozott. Annyira szenvedélyesen bírálta a proletárdiktatúrát, hogy hozzászólását kihagyták a kommün parlamentjének publikált jegyzőkönyvéből. Éppen azért nevezték ki a Népszava szerkesztőjévé, mert a Tanácsköztársaság idején nem kompromittálta magát. A kettős gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki. A temetésen százezres, néma tömeg jelent meg. A csend – mondta Kopcsik István – néha többet ér minden szónoklatnál.

Az Újpesti Hírmondó cikkben dolgozta fel Somogyi Béla és Bacsó Béla meggyilkolásának történetét, és írtunk az emlékműnél történt koszorúzásról, amelyen részt vett Déri Tibor, Újpesti polgármestere, Bedő Katalin alpolgármester, Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája és Hanti Vilmos, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták) elnöke is.

Forrás: Népszava, Újpesti Hírmondó
Fotók: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük