Orbán háromoldalas levélben szabná meg az Európai Néppárt irányát

Európai Unió politika

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek.

A dokumentumban – amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé közösségi oldalán – Orbán Viktor előbb azt részletezte, hogy az EPP tagpártjai szerinte kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban, az EPP nélkül nem sikerülhetett volna a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása. A Néppárt „eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője” volt, amit „bátran, büszkén és sikeresen képviselt” – emlékeztetett a megindult hangvételű felvezetés.

Aztán a levél második felével már egy hanyatlás-történetté faragja az EPP elmúlt nyolc évét. Orbán úgy fogalmazott:„mára minden megváltozott”.

A memorandum szerint az EPP Fidel Castrót és Karl Marxot élteti és a „kereszténydemokrata rajnai” szociális piacgazdaság helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karol fel.

A magyar miniszterelnök vádolja továbbá bevándorláspártisággal, központosítással, az állítólagos „gender ideológia” terjesztésével és centrizmussal is a Néppártot. Számon kéri, hogy a balkáni piacok megszerzéséért folyó integráció lelassult, nem halad az állítólagos baliberális média elleni harc sem, végül
a nyilvános dokumentum még azt is a EPP-hez vágja, hogy annak belső vitái a nyilvánosság előtt folynak.Orbán számszerűsíti is az általa vizionált tragikus züllést: míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni.

A memorandum harmadik része az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát sürgeti, ami szerinte a legutóbbi zágrábi kongresszuson elmaradt. Helyette – írja politikai ellenlábasáról, Donald Tuskról, a Néppárt elnökéről – olyan elnököt választottak, aki „behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be”.

A miniszterelnöki memorandum a néppárt stratégiai irányvonalának módosítását javasolja:

az EPP „térjen vissza” a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat támogassák a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben.

Forrás: Népszava, Facebook
Fotó: Népszava/AFP

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük