Ahol a Fidesz rejtőzködik: Ma időközi választás van Dunaújvárosban

politika

Hosszú ideje nem volt példa arra, hogy a kormánypártok saját jelölt nélkül fussanak neki egy országgyűlési mandátum sorsát eldöntő választásnak. A mai dunaújvárosi időközi parlamenti választáson ez a helyzet, azaz nem nincs Fidesz–KDNP-s jelölt a szavazólapon a Fejér megyei 4-es választókerület egyéni képviselőhelyéért indulók között.

Már december végén látszott, hogy a Fideszben szokatlan zavar uralkodik: miközben még jelöltet sem neveztek meg, az ellenzék által egységesen támogatott induló, a jobbikos Kálló Gergely egy nap alatt leadta az induláshoz szükséges aláírásokat.

A Fidesz végül Molnár Tibort, Iváncsa polgármesterét támogatja, aki azonban független jelöltként indul. Ez országgyűlési választások eddigi gyakorlatához képest merőben szokatlan megoldás. A külsős támogatás következménye ugyanis az, hogy

ha megválasztanák Molnárt, az éppen megszigorított frakcióváltási szabályok miatt nem ülhetne be a Fidesz képviselői közé, hanem 2022-ig függetlenként kellene dolgoznia a parlamentben.

Molnár Tibor

De az is tény, hogy nem ő számít esélyesnek: a körzetet már 2018 áprilisában is az ellenzék hozta el a jobbikos Pintér Tamás révén, akit októberben Dunaújváros polgármesterévé választottak, ezért következik most időközi választás. Igaz, a megyei jogú város mellett nyolc másik településből álló választókerületben 2018 tavaszán szoros volt a küzdelem, Pintér négy százalékponttal győzte le a fideszes Galambos Dénest, míg a Dunaújvárosban tartott tavaly októberi polgármester-választáson 15 százalékpontos különbséggel győzött Cserna Gáborral szemben. Vagyis Molnár abból a szempontból érthető választás, hogy a kormányoldalnak inkább a kisebb településeken van esélye a jó szereplésre.

Kálló Gergely

Történelmi választásra készül Dunaújváros Kálló Gergely ellenzéki jelölt szerint.

EZ LESZ AZ ELSŐ OLYAN ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS, AMIKOR AZ ÖSSZES, FRAKCIÓVAL RENDELKEZŐ ELLENZÉKI PÁRT BEÁLL EGY KÖZÖS JELÖLT MÖGÉ.

Azért tartanak időközi választást Fejér megye 4. választókörzetében, mert az eddigi képviselő, Pintér Tamás októberben Dunaújváros polgármestere lett, és összeférhetetlenség miatt le kellett mondania parlamenti mandátumáról. 

Visszalépett a mai dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választástól a nyilvántartásba vett hét képviselőjelölt egyike, a független Törökné Juhász Ilona. A jelölt írásban jelezte a bizottságnak visszalépési szándékát, amit a helyi választási bizottság elfogadott.

Forrás: 24.hu, Index
Fotók: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük