Nincs pénzük az önkormányzatoknak jó szakemberekre, ezért van a jutalom

gazdaság önkormányzat

Minden egymillió forintos kintlévőség behajtása után egyhavi bérét, vagyis bruttó 650 ezer forintot, de éves szinten maximum kéthavi járandóságát kapta meg prémiumként tavaly októberig a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. korábbi vezérigazgatója. A számok nyelvén ez azt jelentette, ha a cégnek kétmillió forint hasznot hozott, az a közterhekkel együtt több mint 1,6 millió forintjába került az önkormányzati cégnek.

A vezérigazgató már nincs a posztján, az önkormányzati voksoláson ugyan kormánypárti polgármestert választottak a városban, ám a közgyűlésben az ellenzéki szövetség, az Éljen Városunk! Egyesület (ÉVE) került többségbe, s a novemberi ülésükön hét másik önkormányzati cégvezetővel együtt menesztették a vagyongazdálkodás első emberét is. Akinek feladatai közé az Ipari Park, az önkormányzati tulajdonú lakások és más bérlemények, társasházak kezelése tartozott.

Az önkormányzati cégvezetők sokmilliós premizálása más településeken is okozott már felháborodást. Szekszárdon az októberi választás előtt szavazott meg az akkor még kormánypárti többségű testület sokmilliós jutalmakat, a kulturális központot üzemeltető kft. vezetője – aki kormánypárti színekben indult az önkormányzati választáson – féléves fizetésének megfelelő jutalmat kapott. Miskolcnak is több tízmillió forintjába került, hogy az előző, Fidesz-KDNP-s többségű testület olyan szerződést kötött az önkormányzati cégek vezetőivel, hogy távozásukkor komoly prémiumra számíthattak. Hogy a milliós premizálás nem csak a kormánypárti vezetésű önkormányzatok sajátja, arra Pécs a példa: az város cégei újonnan, azaz már az ellenzéki többségű közgyűlés által kinevezett vezetői akkor is kaphatnak jutalmat, ha a rájuk bízott vállalkozás kevesebb veszteséget hoz össze a tervezettnél.

– Egy önkormányzati cég esetében egyáltalán nem mindegy, hogy profitorientált vagy nonprofit – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Gödöllő polgármestere –, utóbbi esetben például nem elvárás, hogy nyereséges legyen. A településeknek fontos, hogy az önkormányzati cégeket megfelelően felkészült szakemberek vezessék.

A szaktudás viszont a versenyszférában sokkal többet ér, mint amennyit az önkormányzatok fizetni tudnak, ezért van szükség a jutalmazásra.

– A bértábla alapján járó fizetéssel nem lehetne jól felkészült cégvezetőket az önkormányzatokhoz csábítani – állította Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab polgármestere. – Régi gyakorlat, hogy különféle juttatásokkal szerződnek a cégvezetőkkel:

a céges autót, telefont, több havi prémiumot ráadásul nem a település ajánlja, hanem ezek a szakemberek feltételei.

A kérdésre, hogy mennyire etikus sokszor a fizetésükhöz közeli nagyságú prémiumot adni az önkormányzati cégvezetőknek Schmidt Jenő állította: bevett gyakorlat nemcsak a települési, de az állami cégeknél is. – Sajnos ez a normális – jelentette ki. – Még akkor is, ha veszteséges a cég. Ilyenkor a következő évi költségvetés terhére fizetik ki a jutalmakat, vagyis nem jelentkezik a veszteség azonnal. S szépen görgetik maguk előtt a cégek a vezetői prémiumokat.

És amíg a településeknek járó állami finanszírozásból nem lehet piaci vezetői béreket kiszorítani, marad a kiskapu-keresés. 

Több pénzt kellene helyben hagyni

A közgazdászok szerint annyi pénzt elvontak már az önkormányzatoktól, hogy a kötelező feladatok ellátásához is igen feszes büdzsére van szükségük. A versenyszférában ugyanolyan felelősségű munkáért sokszor három-négyszeres bért is kaphatnak a cégvezetők. A vidéki önkormányzatoknak pedig még nehezebb a helyzetük, hiszen amúgy is sokkal nagyobb a szakemberhiány, ezért sokszor erőn felül szerződnek, s belemennek olyan feltételekbe, melyekről tudják, veszteséget hoznak, de inkább vállalják, különben működésképtelenné válik a cégük. A közgazdászok állították, megoldást csak az állami finanszírozás átalakítása jelenthetne: sokkal több pénzt kellene helyben hagyni, amiből aztán szabadon gazdálkodhat a település. Persze ez ellentétes a jelenlegi hatalom központosító, s így mindent ellenőrzése alatt tartó mániájával. 

Forrás: Népszava
Fotó: GoogleMaps

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.