Táborokban tervezik mélyíteni a fiatalok kereszténységét és magyarságát

közélet oktatás politika

Az „egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítését”, a „tudatformálást”, a fiatalok lelkének megszólítását is célozza a kormány új, 16-18 éveseknek szóló táboroztatási programja, a Vándordiák 10 000, melynek nem nyilvános tervezetét a Magyar Hang ismertette.

A kormány a lap szerint a Magyarságkutató Intézetre (MKI) bízná az önkormányzati választás után rengeteg fideszes által komoly problémaként tálalt feladatot, a fiatalok „megszólítását“, ennek a bizonyos megszólításnak az egyik eszköze-helyszíne pedig a Vándordiák 10 000 táboroztatási program lenne. A Magyar Hang szerint, a program lebonyolításában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a kormány vezető kultúrharcosa is részt vesz.

A terv már régóta formálódik az EMMI berkein belül, azonban első körben a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda annyira kínosnak érezte, hogy „lesöpörte az asztalról“. Azonban a programot kedden megtárgyalta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ), amelyen rendszerint részt vesz a kabinetiroda embere is, és valószínűleg szerdán már a kormányülésen is megtárgyalták. Ha itt is rábólintanak, akkor rövidesen kormányhatározat formájában is kihirdetik a Magyar Közlönyben.

A tervezet szerint az MKI 16-18 évesek számára ingyenes táborokat szervezne, ahol

A FIATALOK MAGUKÉVÁ TEHETIK A KERESZTÉNY NEMZETI ÉRTÉKRENDET, ILLETVE ELMÉLYÍTHETIK IDENTITÁSUKAT, KULTURÁLIS ELKÖTELEZETTSÉGÜKET.

Vándordiák 10000 – a terv egy korábbi változatában a „Bumeráng 10000“ név alatt futott – már idén elindulna, 2022-ig tartana és évente másfél milliárd, vagyis összesen 4,5 milliárd forint közpénzt áldoznának rá. És mivel a program nevében a szám a bevonni kívánt diákok számát jelöli, azaz fejenként 450 ezer forintot áldozhat az állam a fiatalok szemléletének formálására (az egyhetes nyári táborok szinte soha nem kerülnek 100 ezer forintnál többe).

A lap szó szerint ismerteti a Vándordiák 10 000 fő céljait, ezek

– Megerősíteni az anyanyelvű kultúrában élő fiatalok nemzeti identitását, kulturális elköteleződését, egészséges nemzeti jövőképét

– Nemzeti identitás megerősítése: magyar hazaszeret, patriotizmus erősítése nemzeti tartalmú programokon keresztül (magyar teljesítmény, történelem, hagyományőrzés, kultúra, identitás bemutatása)

– Keresztény, nemzeti értékek elmélyítése, tudatformálás

– Fiatalok lelkének megszólítása

– A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása

A Magyar Hang nem tudott kormányzati reakciót kicsikarni a Vándordiák 10000-rel kapcsolatban, azonban Demeter Szilárd nem cáfolta, hogy napirenden van a program. 

Forrás: Index, magyarhang.org
Fotó: Facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük