A határidő lejárta után tett új ígéreteket a kormány a fővárosi buszokra

Budapest Közlekedés

A kormány állja a szavát, oda fogja adni az ígért pénzt a fővárosnak új buszok vásárlására – jelentette ki a kabinet két fővárosfelelőse, Fürjes Balázs államtitkár, valamint Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezetője.

Azután tartották szükségesnek ezt közölni, hogy a Népszava megírta: a kabinet egy kormányrendeletben vállalta, január 31-ig aláírja a járműbeszerzéshez szükséges támogatási szerződést, de ezt nem tette meg határidőig. Vagyis hétfőn, a határidő lejárta után tíz nappal ígérte meg újra Fürjes Balázs és Vitézy Dávid azt, hogy a be fogják majd tartani a kormányrendeletben írtakat. A késlekedést a városháza sem vitatta, ugyanakkor azt jelezte: a szerződés megkötése már folyamatban van.  

Mint arról a Népszava korábban beszámolt, a kormány tavaly júliusban azt a határozatot hozta: 3,62 milliárdot biztosít a fővárosi közösségi közlekedési cégnek a 40 darab új busz megvásárlására, és arra utasította a Miniszterelnökséget, hogy kösse meg a szerződést. A beszerzésnek és a határidőnek nagy a jelentősége: javában tart a 3-as metró felújítása, ősztől pedig lesz olyan időszak, amikor a vonal majd kétharmadán dolgoznak, így sok pótlóbuszra lesz szükség. Ahhoz pedig, hogy az új buszok egészen biztosan időben elkészüljenek, már meg kellett volna rendelni azokat.

Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-posztban reagált a történtekre tegnap. Ő sem vitatta a csúszást. Úgy fogalmazott: a múlt héten levélben fordult Gulyás Gergely miniszterhez, hogy érvényt szerezzen a kormány korábbi döntésének, amely szerint a város saját forrásból megvásárolt körülbelül 40 korszerű, alacsony kibocsátású busza mellé a kormány további 37 darabot finanszíroz. Vagyis a főpolgármester már a kormányrendeletben adott határidő lejárta után sürgette a Miniszterelnökséget vezető minisztert az ígéretük betartására. Írásában Karácsony örömmel konstatálta: Fürjes Balázs államtitkár biztosította a budapestieket, arról, hogy a BKV megkapja azt a 3,2 milliárd forintos támogatást, amelyből a vállalat megveheti az új járműveket az M3-as metró pótlásának idejére, ezzel újabb „nagykorú buszokat” válthatnak fel korszerűek.

Érdekes egyébként, hogy bár a városháza közleménye szerint a szerződéskötés folyamatban van, a BKV-nál erről nem tudott mindenki. A Népszavának ugyanis újra megerősítették: a cég menedzsmentje korábban a kormányzati támogatási szerződés és pénz hiánya miatt kérte a társaság igazgatóságától azt, hogy használt buszokat vehessenek a metrópótláshoz. Kezdeményezésüket indokolta, hogy a cég az idő szorításába került, hiszen ideális esetben a buszokat már meg kellett volna rendelni. Így véli ezt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is, amelynek egykor szóvivője volt Vitézy Dávid, jelenlegi elnöke, Dorner Lajos pedig Tarlós István tanácsadójaként dolgozott. Az egyesület egyebek mellett azt írta tegnap: új buszok őszre csak akkor készülhetnének el, ha már gyártanák azokat. Népszava más forrásai új megrendelés esetén 1,5 évre, míg meglévő szerződés opciójának lehívásakor 6-8 hónapra becsülik a szállítási időt. További bizonytalanságot jelent az: a BKV csak akkor rendelhet buszt, ha már a számláján van a pénz. A VEKE egyébként vállalhatatlannak tartja, hogy „a BKV már csak állami pénzből tud buszt venni, állami engedéllyel (buszbizottság) és az államilag preferált gyártótól”.

Forrás és kép: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük