Egy nap két baj Berlinben: lemondott a CDU elnöke és ott járt Orbán Viktor

politika

Ma járt Berlinben, Angela Merkel német kancellárnál Orbán Viktor, de rossz napra esett a választás, mert – bár ezt természetesen nem lehetett tudni előre – épp ma mondott le Merkel utódja és kiválasztottja, Annegret Kramp-Karrenbauer, mivel megválasztása óta nem tudott javítani a párt eredményein. Így a mai találkozón a kencellárt inkább az utódlás kérdése foglalkoztatta. A CDU székháza elé Orbán-ellenes tüntetést szervezetek a németországban élő magyarok.

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

CDU-s körökből származó értesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő – 2021 őszére tervezett – szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Annegret Kramp-Karrenbauer

Tervei szerint a vezetésével az idén nyáron megszervezik a kancellárjelölt kiválasztási folyamatát, és a munka végeztével távozik a pártelnöki tisztségből. A szövetségi kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségét megtartja.

Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének. Angela Merkel kancellárt követte a tisztségben. Pártelnöki tevékenysége idején a CDU választói támogatottsága nem erősödött. Személyes népszerűsége megválasztása óta alacsony, nem sikerült a választók számottevő részét meggyőznie arról, hogy megfelelő kancellárjelölt, illetve kancellár lehet belőle.

Nagyon rövid sajtótájékoztató volt a találkozó után

– Biztosan találnak olyan megállapodási lehetőséget az Európai Unió következő, többéves költségvetése ügyében, amely mindenkinek jó lesz, de ehhez még idő kell – mondta Orbán hétfőn Berlinben.

Angela Merkel arról beszélt, ragaszkodik ahhoz, hogy a márciusi EU-csúcson megvitassák az európai versenyképesség és iparpolitika kérdéseit. Hozzátette:

KÖZÖS ÚTON JÁR NÉMETORSZÁG ÉS MAGYARORSZÁG, GAZDASÁGUK NAGYON SZOROSAN ÖSSZEKAPCSOLÓDOTT.

Tüntettek Orbán Viktor ellen

A Freie Ungarische Botschaft és az Ungarn DemokraTisch! berlini magyar szervezetek aktivistái élesen kritizálták a találkozót, és a Fidesztől való egyértelmű elhatárolódásra szólítják fel a CDU-t.

A Freie Ungarische Botschaft és az Ungarn DemokraTisch! tüntetői a CDU központi irodája előtt gyűltek össze kora délután.

A tüntetők egy hatalmas vörös színű „Orbanistan powered by EU” (magyarul kb. „Orbánisztán – az EU támogatásával”) feliratú molinóval készültek:

Forrás: MTI, Mérce.hu, Index, HVG, faz.de
Fotók: MTI, CDU, Facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük