Gyurcsány Ferenc 16. évértékelője: Egyenként próbálnak majd minket levadászni

közélet közösség politika

A Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök egy belvárosi szállodában tartott 16. évértékelőjén arról beszélt, hogy az ellenzéki pártoknak ideje közölniük végre a választóikkal, hogy együtt készülnek kormányozni. Azt is mondta, készüljenek, hogy egyenként próbálják majd őket levadászni, ha kormány lesz belőlük.

– Elképesztő évümkk volt a tavalyi, pedig 9 éve nem sokat adtak volna értünk. Akár ünnepelhetnének is, de nem akarunk, mert a pártjánál jobban érdekel a hazám – indította beszédét Gyurcsány, aki a hangja miatt kért elnézést a közönségtől, mert még nem fordta ki teljesen a betegségét.

– A köztársaság halott

– jelentette ki a volt kormányfő. – És az a természetes közösségünk, amelynek részei vagyunk magyarként, az áldatlan állapotban van – mondja. Hozzátette, büszkék lehetnek arra, amit a DK elért az ellenszélben, de a haza iszonyatos állapotban van.

Embernek kell maradni

– Sokaknak megvan Gyergyóditró története – hozta fel Gyurcsány a két srí-lankai pék székelyföldi történetét, akiket elüldöztek. – Hogy a csudába történik ez meg velünk? – kérdezte, majd Markó Bélát idézte: “felelősek vagyunk, toleranciát akarunk magunknak, de eltűrjük az intoleranciát, hallgattunk, mert féltünk a népszerűtlenségtől.”

– Igen ebben a magyar kormány szervezte őrületben attól félünk, hogy kettővel kevesebb szavazónk lesz, ha emberként bánunk valakivel. De embernek kell maradnunk. Merjetek emberek lenni!

– Ha azt gondoljátok, hogy a bevándorlókról beszélek, akkor tévedtek. Emberekről beszélek, bárkik is. A magyar kormány értelmezésében mindannyian bevándorlók lettünk, mert nem olyanok vagyunk, mint ők, idegenek vagyunk, idegenszívűek, mocskos liberálisok, komenisták, Soros-ügynökök, brüsszeliták, patkányok. Nem kell Srí-Lankáról jönni ehhez. Nemzetről beszélnek, de gyilkolják a nemzetet. Hogy igazunk van-e? Majd eldönti a történelem. De iszonyat érzés, hogy a hazánkban hazátlanok lettünk. De azt javaslom, ne szégyelljék magukat, lássák meg az embert – mondta a DK elnöke.

Magyarország rosszabbul teljesít

A gazdaságról beszélve arról szólt, hogy Magyarország az egyetlen hely, ahol az adók és járulékok utáni különbségek nem csökkennek a háztartások között, hanem még tovább nőnek. Ez a nehezebben élők megtaposójának a kormánya.

– Sok iskolából hiányoznak a tanárok, becsülettel dolgoznak a helyettesítők, de ugye nem gondoljuk, hogy a gyerekeinket fel fogják tudni készíteni? – mondta. Hozzátette:

Átkozottul félreértett hazafias nevelés köntösében elidegenítik a gyerekeket a világtól, a bezárkózás, a görcs lesz az iskola a gyerekeink számára.

Vagy együtt győzünk vagy sehogy

Ezt üzente Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor ellenfeleinek: Vagy magunkat szeretjük, vagy a hazát.
Ezek után sorra vette a pártokat: tudna vitatkozni a szocialistákkal, a Jobbikkal. De előbbitől felidézi az éhségmenetet, mint pozitívumot, a Jobbiknak meg értékeli a helykereső törekvéseit.

A momentumosok fiatalok, pimaszok, mint mi voltunk, és van egy óriási érdemük, százezreket hozták be a politikába, ha karcosak, nem baj, az ember 25 évesen legyen karcos.

Az LMP-s barátaim annak idején feljelentettek, ott voltam a börtön kapujában, na és? – idézi fel a Sukoró-ügyet. – Az autoriter hatalom és a demokraták között nincs középút, csak légszomj és politikai halál.

– Azt nem szeretem, hogy a liberálisok korlátlan szabadságot tulajdonítanak a gazdasági hatalomnak, de ezt szerintem már a liberálisok sem gondolják így – mondta.

A Fidesz összekeverte a hazát a párttal, ezért azt javasolom minden ellenzéki pártnak, hogy ebbe a hibába ne essen bele

– mondta. – Mi úgy szeretnénk berendezni ezt a hazát, hogy lehet másként is gondolkodni. Abba a vitába, hogy hány lista van, én nem mennék bele – mondta beszéde végén Gyurcsány Ferenc.

Forrás: Újpesti Hírmondó, hvg.hu, MTI
Fotók: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük