Telt házas fórumot rendeztek Déri Tiborral, Varju Lászlóval és Bedő Katalinnal

Újpest

Újpest jövőjéről, az átadás-átvétel körüli bonyodalmakról és az új városvezetés terveiról beszélt hallgatóságának Déri Tibor polgármester és Bedő Katalin alpolgármester. A fórumot Varju László, Újpest országgyűlési képviselője nyitotta meg.

– Most van a köztársaság napja, és valamennyien tudjuk, hogy a köztársaságot az Orbán-kormány minden eszközzel korlátozni akarja – mondta a lakosok köszöntése után Varju László (DK). – A kormány októberi veresége után az önkormányzatokat még jobban korlátozza, holott egy demokrációban nagyon fontos az önkormányzatiság, mert számos döntést az érintettekhez legközelebb, velük együtt kell meghozni – jelentette ki Varju László, és hozzátette, hogy Újpest új városvezetése azon dolgozik, hogy az újpestiek élete könnyebb legyen.

Déri Tibor polgármester

Ezután Déri Tibor (Momentum) polgármester beszélt arról, hogy az októberi választáson megszerzett 15 fős többség sokat elmond arról, miként vélekedtek az újpestiek a korábbi vezetésről, ugyanakkor a jelentős többség egyben nagy felelősség is.

Még vannak csontvázak a szekrényekben

– Az biztos, hogy lesznek olyan szokások, amelyekkel szakítani fogunk. A polgármesteri hivtalban igazából csak az október végi alakuló közgyűléssel kezdődött el igazából a munka, és még mindig esnek ki csontvázak a szekrényekből. Sokan kérdezik, milyen a hangulat a hivatalban. Azt tudom mondani, hogy még folyik az aknakeresés, és dolgozunk azon, nehogy felrobbanjon valami. Például tudjuk, hogy Újpest számos EU-projektben van benne, de máig nincs teljes rálátásunk ezek dokumentációjára. 

Olyan dossziékat találtunk, amelyekből kitépték az első oldalakat, így nem tudjuk, hogy azok milyen információkat tartalmaznak.

Tudjuk, hogy vannak rossz helyzetben lévő dolgozók, mint például az óvonők, rájuk gondolni is fogunk a jövő évi költségvetés tervezésekor – mondta Déri Tibor polgármester.

Az alpolgármestereket üres irattartók fogadták

Bedő Kata (DK) kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester elmondta, hogy míg polgármesteri szinten létezett egy formális átadás-átvétel, addig az új alpolgármestereket üres asztalok és irattartók várták, s minden aktuális dokumentumot is a levéltárból kell előkeresteniük.

Déri Tibor polgármester és Bedő Kata alpolgármester

– Az iskolaépületek karbantartása az önkormányzatokhoz tartozik, és a Wintermantel-vezetés szinte mindegyiknek beígért egy tornacsarnokot. Azt is észrevettük, hogy voltak „csókos iskolák“, mi viszont nem fogunk különbségeket tenni köztük. Az óvodáknál kiderült, hogy 2003 óta ugyanazon szabályzat alapján működnek, ezért már elkezdtük ennek a korszerűsítését.

Kifejezett célunk a kultúra erősítése, mert úgy véljük, ez kapocs, híd lehet a politikai oldalak között

– mondta Bedő Kata, s hozzátette, hogy idén 73 önkormányzati kulturális rendezvény lesz, ideértve a víztoronynál rendezett családi napot, a városnapokat, a futóversenyt vagy a karácsonyi vásárt. 

Szécsi Péter, a DK újpesti elnöke, Déri Tibor polgármester, Bedő Kata alpolgármester és Varju László országgyűlési képviselő

– Ezeket igyekszünk színesebbé tenni, várjuk a lakossági visszajelzéseket, mert azok alapján jövőre még jobban meg tudjuk rendezni őket. Számos érdekes civil kezdeményezéssel és programmal is találkoztunk, amelyekről eddig a helyi média nem adott hírt. Számukra is szeretnénk teret biztosítani, ha idén még nem is, jövőre mindenképpen. Fontosnak tartjuk a lakosság pontos tájékoztatását, például február 14-én BKV-fórum lesz Káposztásmegyeren, ahol a lakosság és a szakértők is elmondhatják véleményüket a 3-as metró esetleges meghosszabbításáról.  

Nem támadnak, hanem az eredményeket mutatják be

Bedő Kata a kerületi kommunikációval kapcsolatosan arról is beszélt, hogy tavasztól számos kitelepülésük lesz, ahol közvetlenül beszélhetnek a lakossággal, maghallgatják és figyelembe is veszik véleményüket egy-egy fontosabb döntés előtt.

– A kommunikációban akarunk sem támadni, sem védekezni, nem engedjük, hogy szélmalomharc kösse le az energiáinkat, hanem az eredményeinkre fókuszálunk, azokat fogjuk megismertetni a lakossággal – mondta az alpolgármester.

Számos kérdést kaptak a városvezetők

Déri Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Parkerdő nem kerülne az esetlegesen meghosszabbított metró útvonalába. A patkányirtásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az alapvetően fővárosi feladat, és a tavalyi cégváltás után reméli a munka visszaáll eredeti menetébe. Ugyanakkor, amennyiben az újpesti intézményvezetők patkányveszélyt jeleznek, az önkormányzatnak vannak eszközei arra, hogy lépjen, de más esetekben a fővároshoz kell fordulni. A kommunikációra vonatkozó kérdésre azt mondta, prioritások alapján haladnak, az első az ÚKTV átszervezése volt, amelynek youtube csatornája is van, a műsorok pedig érdekesebbek lettek.

Az Ady-központról Déri Tibor azt mondta, egyeztetnek az új tulajdonossal, azonban azt tudni kell, hogy az adás-vétel megtörtént.

A sportról szólva a polgármester elmondta, hogy az UTE 140 milliós közvetlen támogatást kap, de más támogatásokkal nagyságrendileg mintegy évi 200 millió felett vagyunk. – Ennyi pénzből a szociális intézményeink összes dolgozója évente még egy teljes havi fizetést kaphatna

– érzékeltette az összeg nagyságát Déri Tibor. A polgármester elmondta, céljuk egy igazságos és átlátható rendszer megalkotása, ezért 2021-től a sporttámogatások rendszerén változtatni fognak, hogy több jusson a tömegsportra és közvetlenül az újpestieknek.

Voltak bizony tiltólisták

Kérdésre válaszolva Bedő Kata alpolgármester elmondta, hogy létezett a kerületben kulturális tiltólista, ezt megszüntették, de ez nem jelenti azt, hogy csakis az eddig letiltott művészek fognak fellépni, hanem odafigyelnek és lehetőséget biztosítanak azoknak is, akiket a jobboldali közönség kedvel. 

Forrás és fotók: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük