Berda József újpesti költő születésének 118. évfordulójára emlékeztek

Újpest

118 éve született Berda József. Az újpesti költőre Aradi utcai szobránál emlékeztek. A rendezvényen beszédet mondott Sipos Áron filmproducer, műfordító, illetve Kanász-Nagy Máté népjóléti, és Bedő Katalin kulturáért felelős alpolgármester. A megemlékezés után a Ficak Közösségi Térben levetítették a “Zarándok angyal” című dokumentfilmet.

– Ami Berdát jellemezhette mindaz benne van egy 1945. novemberében a Magyar Nemzetben megjelent hirdetésében, ami így hangzott:  „Mivel Magyarországon a legnevesebb költők vershonoráriuma 1 liter bor áránál is kevesebb, kéziratgyűjtőknek 1 liter borért egy szabadon választható versem kéziratát adom. Cím: Berda József, Újpest, Szent Gellért utca 31. szám.” a bohémság, a hetyke koldusság, a piálási kedv, a hedonisztikus provokáció, a mélyszegénység kétségbeesése – mondta megemlékezésében Bedő Katalin.

Bedő Katalin alpolgármester

Hozzátette: – Ritka nála a rímes vers, inkább jambikus szabadversben utazott. Versei mindvégig megosztották a laikus és a szakmai közönséget. Voltak, akik profánnak, alpárinak, közönségesnek gondolták alkotásait, s úgy vélték, hogy nincs keresnivalója irodalmi körökben. De voltak olyanok is, akik valódi művészetet és értéket láttak alkotásaiban. Kosztolányi rajongott verseiért, támaszként tudhatta maga mellett Illyés Gyulát, Kodály Zoltánt, Szőnyi István festőművészt. Költészetének témái a szép, a kedves természeti jelenségek, az élet mindennapi örömei, a nevetés, az evés, a bor, az emésztési folyamatok, a testiség. Verseiben gyakran tapasztalható ellentét a műfaj és a tartalom között, például amikor óda műfajban ír az emésztőgödörhöz verset.

Berda József költő 1902. február 1-én született Angyalföldön és 14 éves korától 1966-ban bekövetkezett haláláig Újpesten lakott. Élt az Arany János utcában, a Templom utcában, a Dugonics utcában, az Irányi Dániel  és a Szent Gellért utcában. Bár kevés iskolát végzett, szakmát nem tanult mégis autodidakta módon sajátította el mindazt, amit saját maga fontosnak tartott az életben. Mindent megtanult ahhoz, hogy önmagát kifejezze, hogy önálló, öntörvényű világát kialakítsa. Szegénylegény származása, elemi pallérozatlansága miatt bár nem kitaszított, de mégis idegen maradt minden rendszerben a szellem arisztokratái, akár Nyugat tagjai között. Voltaképpen sikertelen és szegény maradt, alkalmi munkákból tartotta el magát élete végéig. A József Attila-díjat is 1965-ben, egy évvel korai halála előtt kapta meg.
Újpest 18 éves korától élete végéig támogatta. Minden versét, versgyűjteményét Újpesten adták ki. Az egykori Szent Gellért utca nevében Berda József emlékét őrzi, ahogy a bronzból készült mellszobor is az Aradi utcában. 

Forrás: Újpesti Hírmondó
Fotók: Barna Gergő

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük