Fővárosi Közgyűlés: személyi cserék, forrásmegosztás, Rác fürdő

Budapest Újpest

A testület által elfogadott új szmsz sokkal demokratikusabb döntéshozatalt tesz lehetővé – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester.

Az új szmsz erősíti az állampolgárok közvetlen részvételi lehetőségeit, a döntéshozatalok átláthatóságát, valamint az ellenzéki jogosítványokat is. Bejelentette: a jövő évi fővárosi költségvetés egymilliárd forintjáról a budapesti polgárok közvetlenül dönthetnek majd, kikérik a véleményüket, hogy az összeget mire használják fel.
– A részvételi költségvetés bevett gyakorlat sok nyugat-európai nagyvárosban – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy

az új szmsz létrehozza azt a lehetőséget, hogy állandó párbeszédet nyissanak a budapestiekkel, akik kezdeményezhetik valamely fontos ügy napirendre vételét, vagy konzultációt kérhetnek bizonyos ügyekben a főváros vezetésével.

A főpolgármester elmondta, az szmsz módosítása növeli az átláthatóságot, hiszen megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a képviselőknek a közgyűlés ülésen kiosztott előterjesztésekről kelljen vitatkozniuk. Még a legsürgősebb esetben is a közgyűlés előtt legalább két nappal az előterjesztéseknek el kell készülniük – közölte.

Fontosabb döntések

– Egyhangú szavazással elfogadta a fővárosi közgyűlés a forrásmegosztásról szóló rendeletet: a forrásmegosztás lényege, hogy a fővárosi önkormányzatnak, valamint a 23 kerületi önkormányzatnak az idegenforgalmiadó-, és az iparűzésiadó-bevétel adja bevételeinek túlnyomó részét – amin meg kell osztozniuk. 2020-ban a kerületi önkormányzatokat összesen 145,5 milliárd Ft, míg a fővárosi önkormányzatot 171,1 milliárd Ft illeti meg. A tavalyi bevételekhez képest tíz százalékkal több pénzt lehet elosztani.

– Új cégvezetők kinevezéséről is döntöttek:
– a Budapest Film Zrt. új igazgatója Liszka Tamás lesz, havi bruttó 800 ezer forintért;
– a Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetője Borbélyné Balogh Zsuzsanna (külön díjazás nélkül)
– a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. vezetője Faix Csaba (volt TV2-s riporter, majd kommunikációs szakember, a Prezi nemzetközi kommunikációs vezetője), bruttó havi 700 ezer forintért

– a Budapest Sportszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig Józsa Aliz bruttó havi 650 ezer forintért

– A Lánchíd felújításáról egy új közbeszerzési eljárás mellett döntöttek, megvizsgálják, hogyan lehet finanszírozhatóvá tenni a beruházást. Nyílt versenyen szeretnék letörni az eddigi ajánlatok árait.

– Lépéseket tettek a Rác-fürdő ügyében is: az új városvezetés attól tart, hogy különféle háttéralkuk miatt nagyon nyomott áron kel el a tíz éve felújított, de soha meg nem nyitott Rác fürdő és a mellé épült 67 szobás szálloda. A Fővárosi Közgyűlés a felszámolóbiztostól még csak tájékoztatást sem kapott az eljárás állásáról, hiába kérte. Ráadásul az igen szövevényes ügy irataiból is eltűnt jónéhány a városházán az önkormányzati választások után.

A Fővárosi Közgyűlés támogatta Déri Tibor újpesti polgármester előterjesztését, miszerint elutasítják a Magyar Íjász Szövetség azon kérését, hogy mintegy 2 hektár erdőterületet adjanak át íjászpályák létrehozására. Mivel ez most elutasításra került, kijelenthető, hogy biztosan nem lesz két íjászpálya a Farkas-erdő területén a jövőben. Erről itt írtunk bővebben.

Forrás: Újpesti Hírmondó, Budapest.hu, Index
Fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük