Már csomagolnak a brit európai parlamenti képviselők a pénteki Brexit miatt

politika

Szombattól megváltoznak az európai parlamenti erőviszonyok: kissé meggyengülnek a balliberálisok, viszont megnő a déliek befolyása. A Brexit másnapján az Európai Parlament létszáma 751-ről 705 fősre csökken.

Távozik 73 brit képviselő, a helyükre pedig csak 27-en érkeznek, hogy feltöltsék az addig aránytalanul alacsony képviselettel rendelkező nemzeti delegációkat. A maradék helyeket a majd ezután csatlakozó országoknak tartják fenn.

Az osztozkodással a nagy tagállamok járnak jól: Franciaország és Spanyolország öt-öt képviselővel küldhet többet, Olaszország és Hollandia három-három taggal növelheti a küldöttségét. Két fővel nő az ír delegáció, eggyel-eggyel a dán, az észt, a finn, a horvát, a lengyel, az osztrák, a román, a svéd és a szlovák.

A többi 13 tagállam, köztük Magyarország, nem jut újabb parlamenti helyekhez.

A mozgások nem befolyásolják a frakciók rangsorát, pusztán némiképp átrendezik az erőviszonyokat. Az EP-ben továbbra is sorrendben a kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak alkotják a négy legnagyobb politikai csoportot, őket követik a szélsőjobboldaliak, az euroszkeptikusok és a szélsőbaloldaliak.

A szélsőjobboldaliak valamivel többen lesznek, a csaknem 30 fős brit Brexit-párti delegáció távozásával mégiscsak a mérsékelt erők nyernek teret az uniós törvényhozásban. Mint a VoteWatch nevű internetes portál elemzése rámutat, a Brexit a geopolitikai erőviszonyokat is módosítani fogja, mivel az újonnan érkezők csaknem fele a déli tagállamokból jön.

A felduzzadt francia, olasz és spanyol jelenlét  a törvényalkotásra is hatással lesz, mert a mediterrán képviselők egy sor kérdésben hasonló álláspontot szoktak elfoglalni: hagyományosan a protekcionizmus és az állami beavatkozás hívei.

Forrás: Europarl.europa.eu, Újpesti Hírmondó, Népszava
Fotó: Europarl.europa.eu, Walmart.ca

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük