Helikopter-balesetben meghalt az NBA-legenda: Kobe Bryant

sport

Az ötszörös bajnok NBA-legenda Kobe Bryant is azon a helikopteren utazott, ami vasárnap reggel lezuhant Kaliforniában, Los Angels közelében, a tragédiát senki nem élte túl, erősítette meg a hírt több amerikai újság, majd a CNN is a TMZ értesülése után. Azt egyelőre nem tudni, hogy Bryant kikkel utazott a repülőn, a legfrissebb hírek szerint felesége, Vanesse nem volt vele, ám négy lányáról egyelőre nem tudni, érintettek-e a tragédiában.

Az öt áldozatot követelő balesetről a Los Angeles Times is írt, hozzátéve, hogy az áldozatok személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra. Az információik szerint a rossz látási viszonyok között a calabasasi hegyoldalnak ütközött a helikopter nagyjából délelőtt 10 órakor.

Bryant szombat éjjel még az NBA örökös pontlistájának harmadik helyén őt megelőző, már szintén a Los Angeles Lakersben játszó LeBron Jamesnek gratulált.

Bryant, akit a valaha volt egyik legjobb kosárlabdázónak tartanak, 1996-ban, az draft 13. kiválasztottjaként került az NBA-be, teljes pályafutását a Los Angeles Lakersnél töltötte 2016-os visszavonulásáig. Első bajnoki címét 2000-ben nyerte a Lakersszel, onnantól sorban három bajnoki címet szereztek, majd 2009-ben és 2010-ben még két bajnoki címet szereztek, utóbbi kettőn ő volt a döntők MVP-je, vagyis legértékesebb játékosa. Az NBA-ben töltött 20 szezonjából 18-szor beválasztották az All-Star-keretbe, 2008-ban az NBA-alapszakasz MVP-je volt. Az amerikai válogatottal 2008-ban Pekingben, majd 2012-ben Londonban is olimpiai bajnok lett.

Az 1978. augusztus 23-án, Philadelphiában született Bryant már középiskolásként óriási tehetség volt, így nem is volt kérdés, hogy az egyetemet kihagyva egyből profinak áll az utolsó gimnáziumi éve után. A később őt kiválasztó Los Angeles Lakers aktív NBA-játékosok ellen mérte össze a tudását a draft előtti játékospróbán, Bryant pedig 18 évesen annyira meggyőző volt, hogy a Lakers egyből tudta, ő kell nekik.

Első NBA-s évében többnyire csere volt, de így is történelmet írt azzal, hogy 18 évesen és 72 naposan ő lett a valaha volt legfiatalabb NBA-játékos (ezt a rekordot később Jermain O’Neal vette el tőle). Még abban az évben, újoncként megnyerte a zsákolóversenyt az All-Star-gálán, a szezon végére pedig már alapember lett a Lakersben.

Az igazi áttörés neki és a Lakersnek is 1999-ben, Phil Jackson vezetőedző kinevezésével jött meg. Ettől a szezontól kezdve Bryant az NBA egyik meghatározó bedobója (shooting guard) lett, emellett a védekezése is kiemelkedett a ligában, 2000-ben már a legjobb védőcsapatba is beválogatták. Jackson érkezésével a Lakers egyből a csúcsra ért, és három éven át le sem tudták taszítani onnan őket, az 1999-2000-es szezon végén az Indiana Pacerst, 2001-ben a Philadelphia 76erst, 2002-ben pedig a New Jersey Nets csapatát verték a döntőben.

2004-ben a Detroit Pistons, 2008-ban a Boston Celtics állta útjukat a döntőben, 2009-ben és 2010-ben viszont ismét a Lakers lett a bajnok az időközben távozó Jackson visszatérésének köszönhetően. A bajnoki címek közötti időszakban Bryant csúcsra járatta képességeit, és 2006-ban, majd 2007-ben is ő szerezte a legtöbb pontot az alapszakaszban, az egyéni jó teljesítmény viszont a megfelelő csapatmunka nélkül nem vezetett sikerre.

A 2010-es bajnoki cím után Bryant minden áron azon volt, hogy utolérje Michael Jordant, és megszerezze a 6. címét is, de ez végül nem sikerült neki, 2013-tól kezdve pedig egyre több sérüléssel bajlódott, ami a Lakers teljesítményén is meglátszott – 2013-ban például Achilesz-ín-szakadása volt, amiből ugyan még visszatért, de az egyértelműen búcsúévnek kikiáltott 2015-16-os szezontól eltekintve, már nem volt a régi, 2012 után a rájátszásba sem tudta bevinni csapatát.

Visszavonulásakor a Lakers mindkét mezszámát, az eleinte használt 8-ast, majd a későbbi 24-est is visszavonultatta örökre.

Forrás: Index; kép: facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük