harrach-peter-kdnp-valasztas

Konkurencia a Kétfarkúaknak: az új viccpárt a KDNP

politika

Azt persze eddig is tudtuk, hogy a KDNP egy papírpárt, de most szellemelnöke, Harrach Péter azt nyilatkozta, hogy a választásokon 22 éve nem indult pártja önállóan is képes lenne bejutni a parlamentbe. És nem röhögte el magát…

Ezt Harrach Péter az RTL Klub faggatózására felelte, mikor a csatorna riportere azután érdeklődött, hogy 1998 óta miért nem indulnak külön a parlamenti választáson, ha már úgyis önálló pártnak tartják magukat. Ráadásul a KDNP a Fidesszel közösen úgy módosította a házszabályt, hogy a jövőben csak az országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthassanak frakciót.

Harrach Péter azonban azt felelte, hogy öt ciklus után 2022-ben sem tervezik, hogy önállóan induljanak a választáson. Hozzátette:

Van a KDNP-nek akkora támogatottsága, hogyha ez valamilyen ok miatt megtörténne, akkor megugornánk az 5%-os küszöböt, tehát továbbra is parlamenti párt lennénk.

Hogy ezt mire alapozza, azt nem lehet tudni, mert a KDNP-t nem is mérik önállóan, korábban pedig nem volt kimutatható támogatottága.

A KDNP utoljára 1998-ban indult egyedül a választáson, akkor 3%-ot sem értek el és nem is jutottak be a parlamentbe.  Fidesz és a KDNP most a Párbeszéd példájára hivatkozva azért módosította a házszabályt, mert a választás után a párt úgy alakíthatott frakciót, hogy egy független és egy MSZP-s képviselő ült közéjük.

Forrás: Index. MTI, Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük