goncz-arpad-metromegallo02

Januártól Göncz Árpád nevét viseli az Árpád híd metróállomás

Budapest

A XIII. kerületi csomópont az egykori köztársasági elnök nevét veszi majd fel, de pontos időpontot eddig nem lehetett tudni. A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint január végétől nevezik át a metróállomást Göncz Árpád városközpontra.

A Fővárosi Közgyűlés még 2016 márciusában határozott úgy, hogy a XIII. kerületnek lesz egy új, ötödik városrésze Újlipótváros, Angyalföld, Vizafogó és a Népsziget mellett, ami a Göncz Árpád városközpont nevet veszi majd fel. Bár a felújított 3-as metró hivatalos látványtervein már Göncz Árpád megállóként szerepelt az Árpád híd nevű állomás, a hivatalos átnevezés eddig nem történt meg, csak a Momentum ragasztotta át egyszer a megálló nevét.

A Közlekedő Tömeg ugyanakkor ellenzi az átnevezést, és kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle. Az egyesület szerint Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos, politikai játszótérré alakult. Azt írják: „milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától?”

Az egykori köztársasági elnökről elnevezett kerületközpontban felállított Göncz Árpád-szobor

Pedig az elnevezés egyértelműen nem Budapest városközpontjára, hanem a XIII. kerület egyik városközpontjára utal (Újlipótváros, Angyalföld, Vizafogó és a Népsziget mellett).

Érdekes, korábban nem volt tiltakozás, amikor az átnevezésre semmiféle okot nem szolgáltató Köztársaság teret, illetve a Roosevelt teret keresztelték át, nem is beszélve az ikonikus Moszkva térről.

Forrás: Közlekedő Tömeg, hvg.hu, Újpesti Hírmondó
Fotók: MTI, Facebook

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük