Szabó-testvérek-kiállítása

Öt testvér kiállítása a Károlyiban

kultúra Újpest

Mindenki hallott a Jackson Five együttesről, amelyből aztán szupersztárra nőtte ki magát a tragikus sorsú Michael Jackson. Most Újpesten egy “Szabó-five”-kiállításról számolhatunk be: öt Szabó-testvér tárlata látható Károlyi Galériában, a Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban. A Szabó testvérek mind az iskola diákjai voltak, majd valamennyien a képzőművészet területén helyezkedtek el.

We.R.5 néven futó művészeti projekt célja, hogy a vizuális művészetek öt különböző területén tanuló és dolgozó testvérek közösen alkossanak, hangsúlyozva családi kapcsolatukat. A közös munka lehetősége a kezdetektől fogva foglalkoztatta a testvéreket, a végső lökést és a jelenlegi formát azonban Szabó Júlia fotósorozata adta meg.
Az öt testvér:

  • Szert -Szabó Dorottya animációs tervezőművész, illusztrátor
  • Szabó Franciska festőművész
  • Szabó Júlia média desinger
  • Szabó Hajnalka szobrász, tetováló művész
  • Szabó Blanka divattervező

Az Instagramon megjelenő képsorozatok elsősorban a technikai képalkotás eszközeivel járják körül a portré műfaját, előtérbe helyezve a húszas-harmincas éveiben járó lánytestvérek vonásait, a családi hasonlóságot. Egyszerre figyelhetjük meg a közös vonásokat és lehetünk figyelmesek a  személyiségből fakadó különböző mozdulatokra, vagy a fizikai adottságok kisebb-nagyobb eltéréseire. A precízen kialakított képi világot minden alkalommal az öt szereplőhöz kell testre szabni: ez teszi igazán izgalmassá az alkotó folyamatot. A portrésorozatokon keresztül az összetartozást és a különbözést, az egymástól való függést és függetlenséget figyelhetjük meg a változatos szerepek mögött.

A Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

A kiállító művészek testvérek, akik általános iskolai tanulmányaikat az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban folytatták, majd felvételt nyertek Képző és Iparművészeti Szakgimnáziumba. Ezután a képző és iparművészet területén végeztek /végeznek/ felsőfokú tanulmányokat.

A jó hangulatú kiállítást Hirmann László igazgató köszöntője után Szilágyi András művészettörténész nyitotta meg. A kiállítás február 20-ig tekinthető meg az iskola galériájában.

Ez sokkal jobb esemény, mint mikor az iskola tavaly azzal került be a hírekbe, hogy egy férfi felmászott a tetejére…

Forrás: Újpesti Hírmondó, Újpest.hu
Fotó: Újpest.hu, Foursquare/Boglárka. F.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük