szmog-budapest-2020-január

A szokásosnál is súlyosabb a szmoghelyzet

Budapest környezet Újpest

A szmogriadó még nem érte el a tájékoztatási fokozatot, de ha folytatódik elmúlt napok időjárási tendenciája, tovább romlik a főváros levegőjének minősége.

Mivel már most sem kedvezőek az adatok, ezért a gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők számára nem javasolják a hosszabb ideig szabadban való tartózkodást, aktív fizikai tevékenység végzését. Aki teheti, a fatüzelés helyett inkább a gáz- és villanyfűtést válassza, és részesítse előnyben a közösségi közlekedést.

Ha a légszennyezettségi mutatók tovább romlanak, úgy a főváros eleget fog tenni az előírt tájékoztatási és intézkedési kötelezettségeinek.

Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a légszennyezés nem csak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással bír. A kültéri légszennyezés csökkentése érdekében kerülni kell a helytelen fűtési módokat. Célszerű a tömegközlekedést előnyben részesíteni a saját gépjárműhasználattal szemben. Otthonaink levegőminőségét javíthatjuk, ha odafigyelünk a beltéri légszennyezés elkerülésére.

A következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Forrás: Budapest.hu, Nemzeti Népegészségügyi Központ
Fotó: Hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük