Török Gábor szerint Orbán bukhat

közélet politika

Elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást” – mondta a Népszavának adott interjúban Török Gábor politológus, amit a 24.hu szemlézett. Török ugyanígy túlzónak érzi az ellenzék hurráoptimizmusát az önkormányzati választás után.
Ezzel együtt úgy véli, „ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának: akár egy önkéntes váltással még 2022 előtt, akár a választók akaratából.

Török Gábor személyes tapasztalata szerint a Fidesz csúcsvezetői között is van olyan vélemény, miszerint ha nem változtatnak, akkor a 2022-es választást is bukják. „És van egy nagyon erős törés a Fideszt irányító fővárosi csoport és az alapvetően az eredményeket hozó, a párt derékhadát képező vidéki politikusok között, akik szerint a központ nem látja, milyen helyben a véleményklíma.

Az érdemi változtatás szerinte az lenne a miniszterelnök részéről, ha leváltaná a vezetői kört szimbolizáló Rogán Antalt és csapatát.

A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép – mondja.

Sokakkal ellentétben Török úgy látja, hogy az ellenzék a 2022-ben is meg tudja ismételni az önkormányzati választáson mutatott egységet, ő legalábbis még nem találkozott olyan ellenzéki politikussal, aki szerint nem lesz megállapodás legalább az egyéni választókerületekben. „Persze mindig lehet hülyének lenni” – engedi meg a politológus, aki szerint Karácsony Gergely főpolgármesterként eddig klasszikus pávatáncot mutatott be, ami hosszú távon nehezen lesz folytatható. „Nem lehet egyszerre harcosan védeni Budapestet a kormánnyal szemben és közben várospolitikusként a megbékélés fontosságát hangsúlyozni.

Forrás: napi.hu; kép: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük