Karácsony visszaszólt Ádernek

Budapest környezet

Nem először van az a zavarba ejtő érzésem, hogy valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap” – reagált Karácsony Gergely Áder János kijelentésére, miszerint a klímavészhelyzet bejelentése a Főváros részéről csak ” politikai retorikai fogás”.

“Egészen furcsa ez a megközelítés egy, magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfőtől, reagált a Facebookon Karácsony Gergely Áder János nyilatkozatára, amelyben a főváros új vezetését amiatt bírálta, mert szerinte „önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás.

A főpolgármester szerint “jelenleg több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet, a folyamatosan bővülő listájuk itt elérhető Áder János számára is.

Karácsony szerint a “döntések már több mint 800 millió embert érintenek a világban, büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba.” Mint írja, a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is. Nagy hiba tehát bagatellizálni az ügyet, amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek. Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van.

Forrás: HVG; kép: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük