Mégis ellehetetleníti a független színházakat a kormány

közélet kultúra pénz politika

Bár a december 11-én meghozott színháztörvény az első változathoz képest enyhébb volt, mivel az eredeti verzió szerint megszüntette volna a Nemzeti Kulturális Alapot, az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezését miniszteri egyetértéshez kötötte volna, és megszüntette volna a független színházak működési támogatását, a kormány december 30-án éjszaka változtatott azon. A hvg.hu azt írja, hogy két szót, az „és működést” vették ki összesen a törvényből, melynek eredményeképpen csak szakmai programmegvalósításra lehet majd pályázni.

A nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel – mondta ki eddig az előadóművészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendelete. Az első pillantásra nem nagynak tűnő módosítás azt jelenti, hogy a nem kiemelt szervezetek így tehát nem kaphatnak majd működési támogatást.

A Pintér Béla Társulat vezetője a lapnak elmondta, nem lepi meg a döntés, hiszen ezt már egyszer belengették, majd visszavonták a színháztörvény elleni tüntetés napján. Ilyen tekintetben nagyon is megállja a helyét a definíció, hogy a magyar kultúra gyilkosai ténykednek jelen pillanatban – mondta Pintér Béla, aki hozzátette, hogy emiatt nem szűnnek meg, mert a jegybevételből „szinte meg tudnak lenni”, de a többi függetlennel szerinte nem ez a helyzet.

Pintér Béla legújabb darabját, az “Anyaszemefénye” című előadást egyébként pont az UP Újpest Rendezvénytéren láthatják a nézők, azonban a nagy érdeklődés miatt jegyet már hetek óta nem lehet rá kapni. A mű kritikája pedig az Indexen olvasható Kocsis Máté idomított macskája épp csak beköszön Pintér Béláékhoz címen.

Forrás: 24.hu; kép: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük