Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők

állat Újpest

Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt, közölte az Orpheus Állatvédő Egyesület az MTI-vel. 

Seres Zoltán, az egyesület munkatársa arra figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál “sokkos pánikot” okozhatnak. A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol.

Pataki Gábor, az Állatmentő Liga elnöke tegnap az ATV Híradójában elmondta, hogy Szilveszter éjjelén valamennyi önkéntesük szolgálatban van; járőröznek, bejelentésekre vonulnak, hogy minél több szökött állatot begyűjtsenek. “Több olyan esetet láttak már el, hogy az állatok epilepsziás rohamot kapnak. Nekik a hallásuk sokkal erősebb, és nem lehet nekik elmagyarázni, hogy pár óra múlva majd minden sokkal jobb lesz. Ilyenkor nagyon sok állat kerül állatkórházakba különböző rohamok miatt.

Azt javasolják: a kutyákat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák. A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le. A félősebb állatok számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatnak.

Újpesten Déri Tibor polgármester a Facebookon tett közzé bejegyzést a szilveszteri tűzijátékok miatt, és kérte “az Újpesti Állat és Természetvédelmi Járőrszolgálat munkatársait, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a pórázhasználat fontosságának felhívására az állattartóknál, elkerülve a szökés és az esetleges baleset veszélyét az elkövetkezendő szilveszteri időszakban.

Forrás: MTI, ATV; kép: femina.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük