Mi lesz veled, Biodóm?

Budapest

Egyre több épület sorsa kérdéses a Városligetben. Az máris látszik, hogy semmi sem fog elkészülni akkorra és úgy, amikorra és amilyenre ígérték. Ugyanis akár 20 milliárd forint is hiányozhat a Biodóm felépítéséhez, és az intézmény fenntartási költségei is megterhelhetik a fővárosi költségvetést – írja a Népszava. A lap szerint az előre várható konfliktusos helyzetek miatt nyílt pályázatot ír majd ki a Fővárosi Önkormányzat vezetése a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) gazdasági igazgatói posztjára. Olyan emberre van szükség, aki kivezeti a pénzügyi káoszból a beruházást.

A Pannon Projekt és a hozzá tartozó 1,7 hektáros gigaüvegház, a Biodóm, a Pannon-medence miocén korabeli – vagyis 10 millió évvel ezelőtti – szárazföldi és vízi világát mutatja be az állatkerti látogatónak, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával.

Ez is kétszeresébe fog kerülni, mint a Puskás stadion?

A beruházás befejezése most 2020 decemberére van kitűzve, ám kérdéses ez az időpont is. A fejlesztés kivitelezését a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. végzi.

AZ EREDETILEG 15,7 MILLIÁRD FORINTRA TERVEZETT PROGRAM KÖLTSÉGE JELENLEG 62,8 MILLIÁRD FORINTNÁL TART.

A  projekt befejezéséhez a Fővárosi Önkormányzat szerint jelenleg még húsz milliárd forint hiányzik, ugyanis az ügyben utoljára 2017-ben született kormányhatározat szerint 43,75 milliárd forintot kap az állatkert 2018-2020 között három évre elosztva. Bár Fürjes Balázs államtitkár arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a kormány átadta a teljes 62,8 milliárdos összeget, az elérhető dokumentumok azt támasztják alá, hogy valóban 20 milliárd forint hiányzik a biodóm megépítéshez.

A Biodóm teteje fényáteresztő és hőszigetelő anyagokból épül, a fűtését a Széchenyi Fürdőből elfolyó termálvíz hulladékhőjével oldanák meg, ám ezzel együtt az energiafelhasználása olyan hatalmas lesz, amely vetekszik egy kisebb budapesti kerület áramfogyasztásával. A Népszava információ szerint ekkora energiaigényt kis sem tud szolgálni a környék elektromos hálózata, így a működtetéshez további energetikai beruházásokra lesz szükség.

Forrás: Index
Fotók: Kormány.hu, Épülettár.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük