A katolikus püspököknek eszükbe jutottak a szegények

közösség vallás

A „szélsőséges liberalizmus” elleni küzdelemre szólít fel, de a kormánynak is odabök néhányat a katolikus püspöki kar. Szegények felé forduló szeretet nélkül nincs krisztusi közösség. Ha nem halljuk meg a szegények kiáltását, akkor halott a kereszténységünk – hangsúlyozza a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele. Feltűnő, hogy a harcias keresztényvédő kijelentések mellett a terjedelmes dokumentum milyen sokat foglalkozik a szegények és elesettek védelmével.

A Megújulás a szeretetben című körlevél létezését a püspöki kar nem verte nagy dobra. A november 13-án kiadott dokumentum, amelyet a jövő őszi budapesti eucharisztikus világkongresszus előfutáraként fogadtak el, csak néhány katolikus honlapra került ki. A püspöki kar minap tartott tájékoztatón sem került szóba a körlevél, a világi sajtóban eddig nem jelent meg arról híradás.

A szöveg nem is igyekszik titkolni, hogy a püspöki kar esetenként a kormánynak címzi bírálatait. A szövegkörnyezet alapján egyértelmű, hogy a mai Magyarországra is vonatkozik a megállapítás: „Az evangéliumból fakadó élet, ha szükséges, szembe mer szállni az igazságtalan társadalmi struktúrákkal”.

Krisztus a megváltás művét szegénység és üldözés közepette vitte végbe, így az egyháznak is ezt az utat kell bejárnia, hogy az üdvösség gyümölcseit közölje az emberekkel – olvasható később. A társadalom peremére jutottak és a szegények felé forduló szolgáló szeretet nélkül egyetlen keresztény közösség sem nevezhető krisztusi közösségnek.

A népmozgások kihívása címet viselő fejezetben a körlevél kinyilvánítja: ha valahol az emberhez méltó élet lehetősége komoly veszélybe kerül, akkor mindannyiunk felelőssége, hogy segítsünk.

Ellenállás a hatalmi arroganciával szemben

Különböző felekezetekhez és kultúrákhoz kötődő nők, férfiak sokszínű csoportja a közelmúltban kiáltványt fogadott el a keresztény szabadságról. Az egyik bekezdést szó szerint idézzük: „Ellenállásra szólítunk fel minden jóakaratú embert a hatalmi arroganciával szemben, amely a keresztény szabadság fogalmát kiforgató, a demokráciát és jogállamot módszeresen felszámoló, kirekesztő, gyűlöletkeltő politika hazug jelszavává teszi. A nemzeti identitás nyelvét, a valóságos etikai következmények figyelembevétele nélkül, manipulatív módon keveri a keresztény identitás nyelvével. Nem engedhetjük, hogy elvegyék tőlünk, és politikai célra használják fel az Isten kegyelméből elnyert szabadságot, melynek jele a keresztség is.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük