Mit is jelentenek az adventi gyertyák? És a színük is számít!

színes vallás

Az első adventi gyertya: LILA

A gyertya mellett lila még a templomi terítő és a pap miseruhája is, hisz a katolikus egyház liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot és a szent fegyelmet jelképezi. Az első adventi gyertya a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, hisz nekik ígérte meg Isten először a bűnbeesés után, hogy elküldi Jézust, aki megváltja bűneinket.

A második adventi gyertya: LILA

A második adventi gyertya is lila. (Bár néhol ezt kékkel jelölték, hogy megkülönböztessék az első gyertyától.) A második adventi gyertya a remény gyertyája. A zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül reménykedtek és várták a Messiás eljövetelét.

A harmadik adventi gyertya: RÓZSASZÍN

A harmadik adventi gyertya az örömöt szimbolizálja, Szűz Mária örömét, hogy a Jézus a Földre jön. Ez az öröm vasárnap a katolikus egyházban. Az Úr eljövetelének közelségét ünneplik.

A negyedik adventi gyertya: LILA

A negyedik adventi gyertya is lila. Ez a szeretet gyertyája. Keresztelő Szent János gyertyája, akik utat készített az emberek szívében Jézushoz.

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten ad a Jézusban várakozóknak. (A gyertyák jelentése tehát: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet)

Forrás: karácsonyitipp.hu, mindignő.hu
Fotó: mindignő.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük