Nagy a baj a piacon – hosszú a hibalista

Újpest

Két héttel ezelőtt még annak örülhettünk, hogy az az Újpesti Piac és az UP Rendezvénytér Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. azonban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az átadás óta súlyos technikai problémák kísérik az épület működését. 

A cég igazgatósága számára írt jelentés szerint a kivitelező Kalotherm Zrt. jótállási kötelezettsége ellenére sem az átadáskor közösen jegyzőkönyvezett, sem az azóta jelentkező hibák javítását nem látja el megfelelően. Hiába kezdeményezték a százmillió forint összegű garancia lehívását, a Kalotherm ez ellen kifogást nyújtott be, így az ügy a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vizsgálata alatt áll.

Az összesített hibalista több mint száz tételt tartalmaz. Az egyik legsúlyosabb gondot az épület megnyitása óta folyamatosan, heti rendszerességgel ismétlődő csatornadugulások jelentik, amelyeknek okát eddig csak részben sikerült elhárítani.

Hasonlóan komoly probléma, hogy nagyobb esőzések idején az épület beázik, ez különösen a piac egyes részein tapasztalható visszatérő jelleggel. A jelentés megállapítása szerint lényegében az összes bejárati- és teraszajtó alkalmatlan a rendezvénytérre jellemző nagy forgalomra. Hiába javítják meg őket, egy-két héten belül ismét tönkre mennek. Megállapítást nyert, hogy az épület egy részén a tervtől eltérő, ismeretlen típusú nyílászárókat építettek be. Gyenge minőségű a padlóburkolat is, amelynek elvileg legalább tíz évig kellett volna ellátnia funkcióját, de már az első esztendőben számos helyen elkopott, felválik. 

Igazságügyi szakértői tanulmány állapította meg hogy az épület egyes részei olyan gyenge terhelhetőségű betonból készültek, hogy hosszú távú megnyugtató megoldást csak a teljes visszabontás ás újjáépítés jelenthet. 

A hibák kijavítását, illetve a karbantartást jelentősen hátráltatja, hogy számos alvállalkozó munkáját nem fizették ki.  Ez olyan egyszerű feladatok ellátását is akadályozza, mint például a lámpatestek cseréje, vagy javítása.  Van olyan cég, amely a tartozások felhalmozódására hivatkozva a jövőben már nem hajlandó ellátni a garanciális javítási feladatokat, de akad olyan is, amelyet úgy kellett lebeszélni, hogy elbontsa és elszállítsa az épület egyes szerkezeteit.

Forrás: Újpesti Napó, Fotó: Magyar Építész, 4.kerület

Címke:

1 thought on “Nagy a baj a piacon – hosszú a hibalista

  1. Nagy Mutyisztán!!!

    Azért a bérleti díjak azok annyira nem alacsonyak…

    Az is humoros, hogy Mutyisztánban mindent 3-5x árakon csinálnak meg és még szar is és még felelős sincs!

    Az meg, hogy az elvégzett munkát egy ÁLLAM nem fizet ki, jobban mondva kifizeti csak 50 alvállalkozó van és 1-2 nem fizeti ki az alatta lévőket…

    Ezeket folyamatosan büntetetlenül megcsinálják mindenhol, azért elég sokat elmond az érintett országról…korrupt vezetőiről és korrupt igazságszolgáltatásáról is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük