Atlétikai stadion: nincs egyetértés

Budapest sport

Bár a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag megszavazta a stadionépítés feltételeit, az ügy korántsincs lezárva. A kormány ugyan sietve kiadott egy közleményt, amelyben elfogadja Ferencváros és Csepel feltételeit, de ezek csak kis részben fedik azt az öt pontot, amelyet a Fővárosi Közgyűlés és Karácsony Gergely főpolgármester szeretne elérni.

Ezek:

  • Az elkövetkező öt évben a kormány költsön 50 milliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra.
  • A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.
  • Olyan beruházást szeretnének látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, azt akarják, hogy a tömegsport és a kulturális rendezvények előtt is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházások mellett.

Ezeket azonban távolrólról sem fogadta el a kormány.

A kormány határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó. Várjuk a folytatást

– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony arra kéri a kormányt, hogy fogadják el ezeket a szempontokat és azt is elvárja, hogy minderről még idén szülessen kormányhatároztat.

A döntés közben egyre sürgetőbbé vált, miután Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke levélben fordult a magyar szövetséghez és kormányhoz, ebben arról ír, hogy november végéig választ vár a 2023-as világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Forrás: Index, 24.hu, MTI, Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük