Bécs kitüntette Soros Györgyöt a CEU megnyitója előtt

oktatás politika

Itthon – bár Budapest a szülővárosa – démonizálják, igazi demokráciákban azonban elismerik Soros György diktatúrák ellen vívott, a demokráciák megszilárdításáért folytatott sok évtizedes küzdelmét. A Bécsért Tett Szolgálatok Nagy Aranykitüntetését kapta Soros György – írja az Euronews. A város főpolgármestere, Michael Ludwig csütörtökön, a CEU bécsi megnyitása előtt adta át a kitüntetést Sorosnak.

Költői igazságtételt látok abban, hogy a CEU Bécsben talált otthonra.

– jegyezte meg Soros, mikor megköszönte a díjat. Ezzel mentorára, a Bécsből elmenekült Karl Popperre utalt, akitől Londonban tanult. A Közép-Európai Egyetem azután döntött a Bécsbe költözés mellett, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást.

Örülünk, hogy Bécset választotta, és ezzel hozzájárult a város egyetemi szerepének erősítéséhez

– nyilatkozta Bécs főpolgármestere.

Tavaly lett világos, hogy a CEU az amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepíti át. Az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberétől. Azok a külföldi és magyar hallgatók, akik Budapesten már megkezdték tanulmányaikat, itt fejezhetik be az egyetemet. A rektor azt mondta: hiába teljesítették a törvény feltételeit, a magyar hatóságok nem írják alá az ehhez szükséges megállapodást. A CEU-t kiszorították Magyarországról.

Forrás: Index, hvg, Euronews, Fotó: CEU

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük