Soproni Tamás előtt meghajolt a polgármesteri hivatal portása

Budapest politika vélemény

A szakszervezeti tulajdonban lévő Benczúr Hotel földszinti termében rendeztek beszégetést öt, október közepén megválasztott ellenzéki budapesti polgármesterrel. V. Naszályi Márta az I. kerületből, Soproni Tamás a VI. kerületből, Pikó András a VIII. kerületből, László Imre a XI. kerületből és a II. kerületi Őrsi Gergely. Arról faggatták őket, mennyire és hogyan lesznek baloldaliak, mit kezdenek a kerületeikben élő szegényekkel, a kilakoltatásokkal, a középosztálybelieket is sújtó lakhatási válsággal, vagy hogyan próbálják majd önkormányzati eszközökkel segíteni a kisebb vállalkozásokat.

Az egyik legérdekesebb rész Soproni Tamás (Momemntum) felszólalásából származik, aki arról beszélt, mennyire

fontos, hogy az emberek az utcán, a boltban is odamehessenek a polgármesterekhez,

hiszen ez adja meg a személyes hitelességüket. A VI. kerület polgármesterét kifejezetten kellemetlenül érinti, ha előkelőségként kezelik a pozíciója miatt, s elmesélte, hogy amikor a választási győzelem után bement a hivatalba, hogy bemutatkozzon a dolgozóknak, az egyik portás meghaolt előtte. Ettől nagyon rosszul érezte magát, de tudja, hogy erről nem a portás tehet, hanem a Fidesz, ami egy ilyen feudális rendszert alakított ki az emberekkel.

Arról is beszélt, hogy Terézvárosban mindenki ismeri az Andrássy út üzleteinek pompáját, meg az Operát, de ha az Andrássyról elgyalogol valaki húsz percet, egészen más lesz a városkép. „A Louis Vuitton meg a Gucci a miénk, de a bérházak világa is ott van, ahol sok száz lakásból vizesblokk híján a függőfolyosók végén lévő vécékbe kénytelenek járni a lakók” – mondta a politikus. Szerinte „igenis értékválasztás, hogy adnak-e a polgármesternek még 300 ezer forint juttatást”, vagy ezt a pénzt inkább a rászorulókra fordítják, ezért nagyon fontos, hogy az új polgármesterek ne kezdjenek el közpénzből olyan luxuséletmódot folytatni, mint ahogy azt a fideszes elődeik tették.

Én öt percre lakom a hivataltól, gyalog járok be. Minden reggel, amikor a Hunyadi tér mellett elsétálok, szokott ott edzeni egy idősebb úriember. Ő mondta nekem, hogy figyeli, hogy tényleg mindig elsétálok-e ott, mert ha egyik nap nem lát, onnan fogja tudni, hogy én is elkezdtem Lexusszal járni.

Pogátsa Zoltán, a moderátor a beszélgetés végén azt mondta, hogy egy-két év múlva újra leülnek a polgármesterekkel, és megnézik, hogyan bántak a hatalmukkal, és mi lett az ígéreteikből:

„HA AZT LÁTJUK, HOGY SOPRONI ÉS PIKÓ URAK MÁR LEXUSSZAL JÁRNAK A MUNKAHELYÜKRE, AKKOR SZOMORÚAK LESZÜNK.”

Forrás és fotó: Index.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük