A helyi tömegközlekedésre fordítanák az iparűzési adót

Budapest Közlekedés

A HVG szerint Tuzson Bence Miniszterelnökség közszolgálatáért felelős államtitkár bejelentette, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak, és ezt a jövőben törvénybe is foglalják.

Tuzson szerint a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a jogszabályok is az ő feladatukként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását. Ezt egyértelműsíteni is szeretnék nekik, ezért foglalják törvénybe. Ha ezután marad pénzt, azt a fennmaradó összeget lehet másra költeni, mondta Tuzson a HVG szerint. „Ha Tarlós István tudta finanszírozni a főváros tömegközlekedését, akkor Karácsony Gergelynek is kell tudnia” – idézi a lap Tuzsont.

Tarlós azonban nem tudta finanszírozni a tömegközlekedést – a BKV 2019-re 15 milliárd forintos veszteséget vár. (2018-at a BKV 9,3 milliárdos veszteséggel zárta.)

Bár a költségeket a kormányzatnak, a helyi önkormányzatnak és az utasoknak ugyanolyan részben kéne állniuk, a fővárosi önkormányzat 2018-ban 12 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól (illetve a BKK 15 milliárdot a szociálpolitikai menetdíj-támogatásként). Az önkormányzat viszont saját zsebből 73,9 milliárdot adott rá. A menetdíjbevétel 68,3 milliárd volt.

A fővárosi önkormányzat még Tarlós idejében 2019-re 156 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel számolt, a kerületek pedig 132 milliárddal. Szóval ha a fővárosi önkormányzatnak így az iparűzésiadó-bevételét teljesen a tömegközlekedésre kell fordítania, akkor másra abból nem igazán marad pénze.

Forrás: Index, g7.hu, Fotó: Népszava

Címke:

1 thought on “A helyi tömegközlekedésre fordítanák az iparűzési adót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük