szántóföld Zichyújfalu

Magyarul írt a hazai földbárókról a New York Times – magyarázkodik az EU

környezet közélet pénz Újpest
szántóföld Zichyújfalu
szántóföld Zichyújfalu

Magyar nyelven közölt riportot az uniós agrárpénzek elosztásáról a New York Times, amiben arról írnak, hogy Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén az mezőgazdasági támogatások zöme „a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”.  A cikkben megállapítják, hogy az EU agrárpolitikáját „ma ugyanazok az antidemokratikus erők zsigerelik ki, amelyek az uniót belülről is fenyegetik”. Ezért gyakorlatban a támogatási rendszer „szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt”.

A riport külön kitér Fejér megyére, Orbán Viktor szülőföldjére,
ahol a lap szerint kegyúri rendszer alakult ki.

A magyar miniszterelnökről megjegyzik, hogy bár „Brüsszel és az európai elitek kíméletlen kritikusa, nem habozik elfogadni az Európai Unió által juttatott pénzt”. Az európai támogatást kegyúri rendszer fenntartására fordítja, amelynek segítségével gazdag embert csinál barátaiból és családtagjaiból, védi politikai érdekeit és megbünteti riválisait.

Az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók közt vita alakult ki, amikor szóba került a New York Times magyar földbárókról szóló cikke. Mina Andreeva, a bizottság szóvivője cáfolta, hogy ne tennének meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért. Azt mondta, zéró toleranciát hirdettek az uniós pénzeket érintő visszaélésekkel kapcsolatban, és az Európai Számvevőszék jelentése szerint a visszaélések aránya 2 százalék alatt volt, ami nem számít jelentősnek. A magyar kormány  6,5 millió eurót vissza is fizetett a szabálytalan felhasználás miatt. Andreeva szerint nem lehet kizárólag a bizottságot hibáztatni, hiszen a forrásokat közösen kezelik a tagállamokkal. 

Az újságírók emlékeztették a szóvivőt, hogy álszentség lehet ellenőrzésekről beszéni olyan esetekben, mint a cseh Andrej Babisé, akit EU-s forrásokkal kapcsolatos visszaélésekkel vádoltak meg, vagy a szlovák Jan Kuciaké, aki éppen hasonló ügyben nyomozott, amikor meggyilkolták.

Említették Magyarországot is, ahol a miniszterelnökhöz köthető emberek komoly uniós pénzeket tesznek zsebre.  

Forrás: Index, 444 Fotó: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük