Matolcsy György

Euró: amit egész Európa fontosnak tart, az Matolcsynak „káros álom”

pénz politika

Matolcsy György a Financial Timesba írt egy cikket, amiben végigvett az euró kockázatai közül jó párat.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint például a közös deviza „nem kellett” az 1999 előtti európai sikersztorikhoz, utána pedig az eurozóna tagjai többségének  nem származott belőle haszna.  Az MNB elnöke emellett olyan „káros és meddő” álomnak gondolja az EU közös valutáját, amiből szerinte legfőbb ideje lenne felébredni.  Matolcsy szerint azok a feltételek, amelyek egy globális valuta sikeréhez szükségesek még most, két évtizeddel az euró bevezetése után sem adottak, az egész egy stratégiai hiba. Hiszen:

  • nincs közös állam
  • nincs olyan költségvetés, amely az euróövezet teljes GDP-jének legalább 15-20 százalékát fedezné
  • nincs közös pénzügyminisztérium
  • nincs közös pénzügyminiszter.

Matolcsy azt állítja: az euró bevezetése alapvetően egy francia csapda volt. A bankelnök szerint Németország újraegyesítésekor az akkori francia államfő, Francois Mitterrand a németek megerősödésétől tartott és azért akarta rávenni a németeket a német márka feladására, hogy Európa ne váljon németté. Az akkori német kancellár, Helmut Kohl Matolcsy értelmezésében pedig azt gondolta, hogy az euró bevezetése lesz a német egység ára és beadta a derekát. Matolcsy ugyanakkor azt is igyekszik bizonyítani, hogy az euró bevezetése kapcsán se a franciák, se a németek számítása nem jött be.

Szerinte Lámfalussy Sándornak igaza volt, hogy kell a közös pénz az európai államok összetartozásának erősítésére és szovjetek ellen. De az euró létjogosultsága abban a pillanatban szűnt meg, amikor 1992-ben eldöntötték, hogy lesz, hiszen a Szovjetunió akkor bomlott fel – magyarázza.

Az euró nem volt képes arra, hogy megakadályozza egy újabb erős német hatalom felemelkedését, ugyanakkor a németek is beleestek az euró csapdájába, mivel nem tudtak páneurópai globális vállalatokat felépíteni – érvel a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Azt is megjegyzi, hogy hiba volt Európa részéről, hogy az Egyesült Államokat tekintette mintának és hogy az euró versenyre kelt a dollárral.

A brit üzleti lapban megjelent Matolcsy-írás végkövetkeztetése az, hogy az euróövezet tagjai számára lehetővé kellene tenni, hogy elhagyhassák a pénznemet, ezt a csapdát, a többi országnak pedig fenntarthatóbb globális valutát kell építenie, zárja gondolatait az MNB elnöke.

Matolcsy cikkében az euró előnyeit meg sem említi.

Azt sem, hogy az írásának mi az apropója: az euró kockázatai ugyanis nagyon széles körben és régóta ismertek. A Fidesz erős emberei közül egyébként azt lehet tudni, hogy Matolcsynál Varga Mihály pénzügyminiszter „talán valamivel optimistább” az euróval és a magyar bevezetésével kapcsolatban, Orbán Viktor viszont szintén kevésbé lelkes.

Forrás: Index, fotó: Népszava

Címke:

1 thoughts on “Euró: amit egész Európa fontosnak tart, az Matolcsynak „káros álom”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük