Nem elég, hogy hemzseg a hibáktól, de legalább 500 milliós bukta a piac évente

Újpest

A fideszes Wintermantelék által „összegányolt” hét és félmilliárdos piac kezdetektől hemzseg a műszaki hibáktól. Az aljzatbeton silány minősége, a mélygarázs nem megfelelő szellőzőrendszere, a szennyvízelvezetés, a folyamatos dugulások és a nemkívánatos csőtörések minden arra járó számára tapasztalhatóak voltak. De arról eddig kevesen tudtak, hogy pénzügyileg is óriási bukta minden évben a betonkomplexum.

Trükkösen az Újpesti Vagyonkezelőhöz rakták be a piacot, ott pedig bevételnek számít minden, amit az önkormányzat utal át az adófizetők pénzén, így ott nyereségesnek tekintik. De mi a valóság? Mennyibe kerül nekünk, újpestieknek valójában Wintermantel monumentális betonpiaca? Először is fizetni kell a felvett 2,5 milliárdos bankhitel törlesztőrészleteit és kamatait. Ez egy megdöbbentően sok, évente 304 millió forint! A további költségek az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft-nél vannak, ahol az éves kiadás szintén megdöbbentően sok, 513 millió forint! (Ebből belső forrásaink szerint persze illő levonni a 30 millió forint építményadót, mert az meg az önkormányzathoz megy.) Azaz a piac és rendezvényközponttal kapcsolatos kiadás nagyságrendileg 800 millió forint évente! A bevételhez tartozik a vagyonkezelőből és önkormányzattól származó információink alapján mintegy 375 millió forint tervezett üzleti bevétel. (Ha egyáltalán lesz ennyi). A további bevételek, amikkel a vagyonkezelő számol, mind adófizetői forrásból érkeznek (pl. 60 millió bérleti díj az önkormányzattól), így azokat adófizetői szemmel nem tekinthetjük valódi, piaci bevételnek. Azaz körülbelül 800 millió forint kiadás áll szemben minden évben ezzel a nagyságrendileg 375 milliós bevétellel. Így kiderül, hogy évente, több mint 400 millió a bukta a piac és rendezvényközponton. De ha eltekintünk az évi 300 milliós adósságszolgálattól, akkor is elmondhatjuk, hogy minden évben több mint 100 millió forint működési veszteséget termel a piac!

Megjegyezzük, hogy a korábbi, sokat szidott régi piac minden évben nyereséges volt ezzel az újjal szemben! És erre a hétköznaponként sokszor üresen kongó „csődtömegre” költöttek 7,5 milliárd forintot! Újpest pénzéből! Képzeljük el, ha például a TESCO projektmenedzsere ilyen üzletet építene a cégnek, már másnap úgy rúgnák ki a cégtől, hogy a lába nem éri a földet! Hát ezt kell tennünk nekünk is Wintermantellel október 13-án!

A cikk az Újpesti Hírmondó 2019/4. nyomtatott számában jelent meg.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük