Tarlós István a 3-as metró szerelvénye előtt

A főváros hetente kért milliárdos OTP-hiteleket júliusban

Budapest gazdaság

Csak júliusban négyszer vett fel milliárdos hiteleket az OTP-től a főváros, írja a Napi, összesen 17,5 milliárd forint értékben. Budapest nyakig úszik az adósságokban, holott a magyar GDP 40 százalékát itt termelik meg.

Az idei hiány 114 milliárd forint, a 2018-as költségvetés hiánya 131 milliárd forint volt. Ezt az előző évek maradványai (25,3 milliárd forint), új hitelek (66,7 milliárd forint) és befektetések értékesítése (27,9 milliárd) fedezik a tervek szerint. A többeltkiadásokért ludas a 3-as metró pótlása vagy a megduplázódott, 10 millárdos szolidaritási adó.

A fenti OTP-hitelek is az átmeneti pénzzavar kiváltására szolgálnak. A bank 2018-ban is 25 milliárd forintos hitelkeretet biztosított Budapestnek. Az önkormányzatok 2018-as hitelállománya 145 milliárd forint volt, ebből 85 milliárd az OTP-nél, népszerű tehát bank a helyhatóságoknál. Idén már júliusban 174,4 milliárddal tartoztak a települések.

Tarlós István szerint a hitelek (66,7 milliárd forint) nem működésiek, hanem a fejlesztések alapját adják, ezek nélkül is tudna tehát a város működni.

Forrás: HVG; kép: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük