Fej-fej mellett Karácsony és Tarlós

Budapest politika

A Republikon Intézet az önkormányzati választások kapcsán felmérést készített, melynek fókusza az október 13-i főpolgármester-választás volt, kitérve a részvételi hajlandóságra és a jelöltválasztásra.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a budapesti választók több mind kétharmada, 68 százaléka tervez részt venni az önkormányzati választásokon, mindössze 19 százalék tervez távol maradni, a válaszadók további 13 százaléka még nem tudja, elmenjen-e. A Republikon hozzáteszi, a részvétel egy különösen nehezen mérhető és megjósolható arány, „korábbi tapasztalatokat figyelembe véve valószínűsíthetjük, hogy a tényleges részvételi arány alacsonyabb lesz, mint a kutatás eredményeiben látott 68 százalék”.

Arra a kérdésre, hogy „kire szavazna az őszi budapesti főpolgármester-választáson?” az összes válaszadó

  • 35 százaléka Tarlós Istvánt,
  • 34 százaléka Karácsony Gergelyt,
  • 5 százaléka Puzsér Róbertet,
  • 1 százaléka pedig Berki Krisztiánt jelölte meg.
  • A kitöltők egynegyede nem tudott vagy nem kívánt válaszolni (bizonytalan).

Más intézetek közelmúltban közzétett felméréseivel összhangban tehát a Republikon kutatása alapján is szoros versenyre számíthatunk, amely a regnáló főpolgármester, Tarlós István és Karácsony Gergely között fog eldőlni. „A választás végeredményét tekintve kulcsfontosságú tényező lesz az ellenzék mozgósítási ereje. A közelmúlt választási eredményeiből egyértelműen látszott, hogy Budapesten nincs többsége a Fidesznek, Tarlós István legyőzéséhez azonban Karácsony Gergely kampányának hatékonyan kell mozgósítania a meglévő szavazóit és aktivizálni az ellenzéki érzelmű bizonytalanokat” – áll az elemzésben.

Forrás: HVG; kép: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük