Orbán Viktor és Mengyi Roland

Négy év letöltendő börtönre ítélték a volt fideszes képviselőt

gazdaság politika

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt, írja a kecskeméti Hírösvény.

Ez az ítélet egy évvel több, mint amit Mengyi első fokon kapott, és az ítélőtábla súlyosított társai elsőfokú ítéletén is. Mengyi nem várta meg az ítélet indoklását, hanem a tudósítás szerint sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

A cikk felidézi, hogy még 2016-ban derült fény arra az országos pályázati csaláskísérletre, aminek agytrösztje a Borsod megyei kormánypárti képviselő volt. Mengyit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, illetve bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletének bűntettével gyanúsították meg.

A megalapozott gyanú lényege szerint Mengyi barátja 2015-ben a volt fideszes politikus révén szerzett tudomást arról, hogy hamarosan nagyjából 800 millió forint értékű EU-s támogatás elnyerésére szóló pályázatot írnak ki szociális szövetkezeteknek. Mengyi azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék, ötmillió forintot kért a döntéshozóknak, valamint további ötmilliót, ha nyer a pályázatuk.

Ehhez képest a vádlottaknak nem volt célja az 500 milliós pályázati cél megvalósítása, hanem meghatározott vállalkozókkal kötöttek volna valótlan tartalmú, fiktív túlárazott szerződéseket a feladatok látszólagos elvégzésére, majd a pénz jelentős részét visszaosztották volna az elkövetői körnek.

Mengyi az egyeztetések alatt többször módosította, mekkora rész jutott volna a támogatásból az elkövetőkhöz, a végleges megállapodás szerint csak 10 százalék maradhatott volna a szövetkezeteknél.

Az első fokú ítélet idén februárban Mengyi Rolandot három év szabadságvesztésre ítélte, az indoklásban a bíróság jelezte, hogy beismerő és egyben terhelő vallomások, valamint az egyéb bizonyítékok, köztük a lehallgatási anyagok alapján állapította meg a vádlottak bűnösségét.

A Főváros Ítélőtábla szerdán a legtöbb vádlott ítéletén szigorított, Mengyi esetében is alaposnak tartotta a súlyosítást célzó ügyészi fellebbezést, így a volt fideszes képviselő négy évet kapott. Az ítélet jogerős.

Forrás: 24.hu; kép: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük