Munkaköri leírásban szabják meg budapesti tanároknak, miről nem kellene beszélniük

oktatás

Minden félrevezető vagy félreérthető nyilatkozattól és információadástól, a jól értesültség látszatának keltésétől mind hivatali, mind állampolgári kapcsolataiban tartózkodni kell” – a Népszava szerint ez olvasható a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) pedagógusainak új, csak nemrég átadott munkaköri leírásában.

A dokumentumot az egyik érintett küldte el a lapnak, aki úgy fogalmazott: a leírás szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát is korlátozhatja.

A lapnak nyilatkozó oktatási szakjogász szerint „a Munka törvénykönyvének 7-8. paragrafusa világosan fogalmaz a munkáltató jó hírnevének, gazdasági érdekeinek veszélyeztetése kapcsán„. Szüdi János ugyanakkor azt is mondta, hogy a törvénykönyvben meghatározott korlátokat nem lehet túllépni.

Szüdi fölösleges túlszabályozásnak tartja, hogy minderre még egy munkaköri leírásban is ráerősítenek, illetve ez szerinte a joggal való visszaélésre adhat lehetőséget.

A szakjogász kijelentette: „az előírás célja a félelemkeltés, illetve az, hogy a pedagógusok fogják be a szájukat.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke úgy látja, mivel az idézett szövegrész a „Korrupció megelőzését szolgáló kötelezettségek” címszó alatt szerepel, nem biztos, hogy jogtalan az elvárás. Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy az előírás félreértelmezhető, és nem szerencsés, hogy ebben a formában került be a munkaköri leírásba.

Népszava kereste a BMSZC-t, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, hogy megkérdezzék, mit jelent a „jól értesültség látszata”, de nem válaszoltak nekik.

A hvg.hu megkeresésére a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum azt közölte, hogy a munkaköri leírás összhangban áll a pedagógusok tevékenységének kereteit kijelölő jogszabályokkal és hivatásetikai normákkal, így a Nemzeti Pedagógus Kar Etikai Kódexében a pedagógusokkal szemben megfogalmazott elvárásokkal, amelyek kimondják: „A pedagógusnak munkája térbeli és időbeli keretein túl is tudatában kell lennie annak, hogy minden megnyilvánulásával kollégái közösségét is minősíti, így számára hivatásának normái mindig és mindenütt irányadóak.” Ezek alapján elvárható, hogy a pedagógusnak az iskolán kívül és munkaidőn túl is „pedagógushoz méltó” magatartást kell tanúsítania, mivel követendő példát jelent a diákok számára, és megjelenésével nemcsak valamennyi kollégáját, hanem az iskolát is reprezentálja. „A munkaköri leírásban sajtóra vonatkozó megkötés nem szerepel.

Forrás és kép: HVG

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük