Titokban Újpesten járt Szíjjártó Péter és már megint / még mindig a migránsokkal fenyegetett

politika Újpest

Szerdán a nyilvánosság és a sajtó kizárásával rendezett lakossági fórumot Újpesten a Fidesz. A Polgár Centrumban szép számú, ám gondosan megszűrt közönség előtt Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert tartott előadást és kampányolt Wintermantel fideszes csapata mellett. 

Oda küldik, ahol baj van

Kezdjük talán a legfontosabbal: kedvező jel az újpesti ellenzék számára, hogy egyáltalán létrejött ez a rendezvény. A Fidesz pártközpontja ugyanis a külügyminisztert azokra a vidéki településekre és budapesti kerületekbe küldi kampányolni, ahol a felmérések alapján bajban van a kormánypárti jelölt, vagy a választás szempontjából minimum billegő településről van szó. Szíjjártó a Fidesz egyik legnépszerűbb (vagy inkább legkevésbé elutasított) politikusa, aki képes megszólítani a bizonytalan és az ellenzéki szavazók közül is egy bizonyos réteget. Valószínűleg – a törzsszavazók harci szellemének felkeltése mellett – ez is volt a célja a rendezvénynek. 

Önmagában tehát már maga a rendezvény ténye is sokat elárul az újpesti helyzetről egy hónappal a választás előtt. Pláne annak fényében, hogy Wintermantel és Szíjjártó – bár politikai karrierjüket mindketten szinte egy időben a Fidelitasban kezdték még a 90-es évek végén – ma már köztudottan nincsenek jó viszonyban. Persze most választási kampány van, ilyenkor nyilván félreteszik az egymás iránti ellenszenvet és együtt kampányolnak a Fidesz győzelméért. 

Nem hozta magával a címertolvaj kabinetfőnököt

Nagy tisztelet jár egyébként miniszter úrnak, hogy volt benne annyi diplomáciai tapintat, hogy nem hozta magával a rendezvényre saját kabinetfőnökét, a címertolvaj Gyarmati Esztert. Azt az Újpesten közutálatnak örvendő nőt, aki miután az Újpest FC ügyvezető igazgatójaként ellopta és meggyalázta a klub történelmi címerét – mint aki jól végezte dolgát – elegánsan katapultált a NER-be és meg sem állt a Külügyminisztérium csúcsáig. Most ő intézi Szíjjártó programjait és kíséri őt szinte mindenhova a világba. Egészen szégyenteljes történet, de talán tényleg jobb, hogy nem hozta magával; elég ostoba helyzet lett volna, ha ott ül ő is a polgi mellett.

A rendezvényt a nyilvánosság teljes kizárásával tartották. Ki is volt írva jó nagy betűkkel a bejáratra, hogy csak meghívóval ÉS előzetes regisztrációval lehet belépni. Ennek megfelelően szinte csak párttagok, önkormányzati dolgozók és a leghűségesebb Fidesz-hívek kaptak meghívót. Ezúton is köszönet annak a Fidesz-tagnak, aki bár tudta, hogy ellenzéki képviselő-jelöltként indulok a kerületben, volt kedves küldeni nekem egy meghívót. És bár sok reményt nem fűztem hozzá, hogy az írásbeli regisztrációm sikerrel jár, a legnagyobb meglepetésemre néhány órán belül azt a választ kaptam a szervezőktől, hogy várnak a rendezvényen. (Élek a gyanúval, hogy valami tévedés történt.) 

Migránsok mindenhol

A külügyminiszter beszéde alapvetően a szokásos és már unalomig ismételt fideszes tematikára épült: migráció, terrorizmus, Brüsszel, Soros György, Ahmed H., kerítés, lebontanák, betelepítenék őket, de mi megvédjük stb… Anélkül, hogy lebecsülném a migrációs válság komolyságát (nem szoktam), tisztelettel jelezném, hogy 2019-ben azért ennél én több mindenre is kíváncsi lettem volna. Persze nem az én kényes ízlésemnek kell megfelelnie a miniszternek, csak mondom, jobb lett volna ezen kívül mást is hallani, meg hát azért intellektuálisan sem egy nagy kaland ugyanazokat a panelokat ezredjére is meghallgatni. 

Új gondolatot ezekben a témákban már nem tudhatott meg a közönség, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teremben ülő nézőknek ennél többre lett volna igénye. A kereslet és a kínálat tökéletesen kielégítette egymást a teremben. Egy-egy tapsviharhoz pont elég volt bármelyik tetszőleges Fidesz-panel eldurrantása az elmúlt öt évből. És bár a miniszter előadása helyenként kifejezetten élvezetes és szórakoztató is volt, a tematika mégiscsak fájóan sekélyes. 

A migráció témájának uniós és globális szintű boncolgatása mellett Újpestet csak pár gondolat erejéig érintette Szíjjártó: 

  • Dunakeszi lakosként irigyli Újpestet, mert itt van piac, Dunakeszin meg nincs (amúgy tényleg, miért nincs?), így nagyon sokan járnak be onnan vásárolni az újpesti piacra
  • Lenyűgöző mértékűek a sportcélú fejlesztések, például a Szilágyi úti létesítmények, ahol ő maga is szokott futni
  • A Tungsram magyar kézbe kerülésével „Újpest felkerült a világgazdaság térképére” és több ezer újpesti munkahely menekült meg.

Amiről nem esett egy árva szó se

Annak ellenére, hogy a külügyminiszter szinte minden nap legalább átutazóban megfordul Újpesten, sajnos nem esett egyetlen egy szó sem olyan érzékeny és mindenkit foglalkoztató helyi témákról, mint 

  • Újpest (hiányzó) kórházának ügye
  • Az Árpád Kórház épületében kialakítandó munkásszálló ügye (így nem derült ki az sem, hogy kormánytagként ő például támogatta e a vonatkozó kormányhatározatot)
  • A kerületet ellepő ukrán, román és egyéb külföldi bérmigránsok számának aggasztó mértékű növekedése (akár nemzetközi vagy globális kitekintésben is érdekes téma lett volna)
  • A metró meghosszabbítása (ill. annak uniós vonatkozása)
  • A Dunakeszi és Újpest közötti átjáró ügye (amin minden nap keresztülhajt még maga a miniszter is)

Tulajdonképpen a migráción kívül semmilyen nagy ügyről nem esett szó, de ennek legalább annyi haszna volt, hogy Szíjjártó nem is ígért semmit Újpestnek – pusztán azt üzente: azért kell a Fideszre szavazni, hogy az eddigi eredményeket meg lehessen védeni és a folytatás pontosan ugyanolyan lesz, mint azt az előző ciklusban már megszokhatták az emberek. Nem ígért kormányzati fejlesztéseket, nem ígért beruházásokat, nem ígért pénzt, sőt még csak azzal a közismert mantrával sem fenyegette meg az újpestieket, hogy ha az ellenzék nyer, akkor elzáródnak a kormányzati pénzcsapok. Az amúgy is pusztán üres fenyegetés lett volna részéről: azok a csapok már több éve el vannak zárva – valakik elzárták – Újpestre igazán nagy horderejű állami pénz már jó ideje nem érkezik

Az előadás végén kérdezni nem lehetett, de azért a látszat kedvéért Wintermantel és Zsigmond Barna elbábozott egy olyan jelenetet, mintha kaptak volna írásbeli kérdéseket a közönség soraiból. De ezek olyan előre megírt kérdések voltak, hogy Mi a véleménye a miniszter úrnak Karácsony Gergelyről?meg hogy Meddig tartható fenn a rezsicsökkentés?stb. Ez mondjuk egy eléggé szégyenteljes jelenet volt, pláne azért, mert én például készültem négy darab kérdéssel, amiket sem feltenni nem tudtam, sem pedig írásban odaadni miniszter úrnak a rendezvény végén. De hát ez egy ilyen műfaj…  

Jobb híján ezeket a kérdéseket most ide másolom, ha másért nem, hát történelmi mementónak, Szíjjártó Péter újpesti látogatásának margójára:

Szabó Balázs
hat ellenzéki párt által támogatott
önkormányzati képviselő-jelölt
Újpest, 10. vk. 

Címke:

1 thought on “Titokban Újpesten járt Szíjjártó Péter és már megint / még mindig a migránsokkal fenyegetett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük