Kósa Lajos: Nem az őserdő ég, hanem a bozótos

környezet

Az RTL Híradó számolt be arról, hogy Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő reggel a Kossuth Rádióban az egész világot izgalomban tartó brazíliai erdőtüzekről azt mondta: „Persze nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.

Kósa erről azért beszélt, mert szerinte ellenzéki politikusok a brazíliai erdőtüzeket is Orbán nyakába akarják varrni.

A DK az RTL-nek azt mondta, ez jól mutatja, hogy a Fidesz fel sem fogja, mekkora problémát okoznak az amazonasi tüzek a világnak. Kósa Lajos nem reagált a csatorna megkeresésére a bozóttüzekkel kapcsolatban.

A hét végén a hivatalos adatok szerint több 100 újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének kb. 3 hete lángoló dzsungelében. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami többéves rekord, és elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. A tomboló tüzek miatt tiltakozások voltak Brazíliában, és az ügyet sürgető kérdésként kezelték a délnyugat-franciaországi Biarritzban zajló G7-csúcstalálkozón is.

Az Amazonas medencéje 8 ország területén fekszik, és 6,3 millió km2-es területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Forrás: 444; kép: cnet.com

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük