Karácsony lemondatná Tarlós helyettesét

Budapest politika

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesi megbízatásának visszavonására szólított fel Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus sajtóhírekre hivatkozva arról beszélt: bebizonyosodott, amit eddig sejtettek, hogy üzleti összefonódás van orosz cégek és a magyar kormányzat, illetve a főváros között, ugyanis kiderült, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes férje – aki jelenleg a londoni nagykövet – közös vállalkozást hozott létre a 3-as metróhoz szerelvényeket szállító orosz cégcsoporttal.

Szerinte ez a hír magyarázatot ad arra, hogy a kormány miért ragaszkodott a rosszabb és drágább ajánlatot adó orosz beszállítóhoz, valamint arra is, hogy az összes felmerülő műszaki probléma után a főváros miért nem érvényesítette a jogos igényeit. A budapestieknek azért kellett kilenc milliárd forinttal többet áldozniuk és elviselniük a nyáron légkondicionáló nélküli metrókocsikat, hogy a „Fidesz oligarchái gazdagodhassanak” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Hangsúlyozta: a főváros azonban még most is jogi vitában áll az orosz beszállítókkal a metrókocsik műszaki problémái miatt, így kérdés, hogy vajon ebben a vitában a városvezetés az orosz fél vagy a budapestiek érdekeit képviseli majd.

Karácsony Gergely szerint ezt a helyzetet csak egyféleképpen lehet tisztázni, ha a főpolgármester-helyettes távozik tisztségéből, azért arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy Szalay-Bobrovniczky Alexandra megbízatását vonassa vissza a Fővárosi Közgyűléssel.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt kiemelte: arra készülnek az október 13-i önkormányzati választások után, hogy a múltból megörökölt ügyeket mind kivizsgálják és olyan városvezetést hozzanak létre, amely átlátható és korrupciómentes.

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa a sajtótájékoztatón arról beszélt: olyan városvezetést hoznának létre, ahol az ilyen beszerzések mind átláthatók és nyomon követhetők, illetve minden szerződés és a beszállítók is adatai nyilvánosak.

A 3-as metró déli szakasza felújításának várható három hónapos csúszását kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elfogadhatatlannak nevezte, szerinte ez a késés abba a nagy „problémagombócba” tartozik, ami ezt a beruházást jellemzi.

Szintén kérdésre válaszolva Karácsony Gergely kijelentette: Hunvald György nem lehet az ellenzék jelöltje sem Erzsébetvárosban, sem más kerületben. „Hunvald György nem lehet annak a politikai ajánlatnak a része, amelyet a budapestiek számára tettünk az asztalra” – fogalmazott.

Forrás: 24.hu; kép:

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük