Tizennyolcszor annyi extra pénz jutott a Várra, mint az egészségügyre

gazdaság politika

Összegyűjtötte a Népszava, hogy mire költötte eddig idén a kormány a költségvetésből megmaradt, úgynevezett maradványpénzeket. Az eddig elköltött 304 milliárd forintból mindössze 4 milliárd jutott az egészségügynek és a közoktatásnak. A legtöbb pénz – 139 milliárd forint – gazdaságfejlesztésre ment az idén, ezek közül is messze kiemelkedik a debreceni BMW gyár előkészítésére megítélt 33 milliárd forint vagy a Magyar Falu program 29 milliárdja.

A lap szerint a költekezések mögött komolyabb koncepciót nehéz felfedezni.

A kormány nem is verte nagy dobra, hogy mire költöttek a maradványpénzekből, ennek oka lehet például, hogy nehéz megmagyarázni, miért jutott az egészségügyi kiadások tízszerese „ideológiai” kiadásokra:  utóbbiba sorolható a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért-, illetve a Batthyány alapítványoknak fizetett öt-öt milliárd forint.

Közoktatásra ugyan alig jutott ebből a kalapból pénz, de oktatásra összesen 28 milliárdot fordítottak. Ebből a legnagyobb tétel a Corvinus Egyetem alapítványának feltőkésítésre adott 24 milliárd forint. És a kormánynak szintén kedves Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is leesett 1,5 milliárd.

Így a maradványokból a közoktatás alig három milliárd forinttal részesedett. De még ez is nagyon szép eredmény az egészségügy egymilliárd forintos részesedéséhez képest.

Ehhez mérten a kormányzati látványberuházásokra 19 milliárdot költöttek, közel annyit, mint a bürokrácia működtetésére vagy épp a rendőrség plusztámogatására. A látványberuházások 19 milliárdjából egymilliárd kivételével mindegyik a Budai Várba vándorolt.

Mintegy 48 milliárd forintnyi maradványpénzt a múlt héten osztott újra a kormány: a legtöbb pénzt – 11 milliárd forintot – a Rogán Antal felügyelete alatt működő Miniszterelnöki Kabinetiroda kapta turisztikai támogatásokra, amihez még öt milliárdot hozzácsaptak. Ez utóbbit Rogánék kormányzati kommunikációra költhetik el, így az idén 42,5 milliárdot fordíthatnak kormánypropagandára.

Forrás: 24.hu, kép: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük