Hajózásra alkalmatlan volt a Hableány, más gondok is voltak

Közlekedés

Gondokat tárt fel a legfrissebb szakértői vélemény a Hableánynál – derül ki az Index birtokába került dokumentumból.

A lap azt írja, kettő helyett csak egy matróz volt a május 29-i balesetben elsüllyedt hajón, „a Hableány az esemény idején és helyén az egy fő matróz hiánya miatt nem volt alkalmas a hajózásra.

A lap úgy tudja, az előző hajóbizonyítványba is bekerült az, hogy a személyzet létszámát növelni kellene. Ezt a hajó vezetőjének kellett volna jeleznie az üzemeltető felé. (De nem tudni, jelezte-e.)

Az Index cikkében még az szerepel: „A Hableány közel sem volt olyan műszaki eszközökkel felszerelve, mint a Viking Sigyn szállodahajó. A dél-koreai turistákat szállító városnéző hajón például radar sem volt, ami egyébként nagyban segítette volna a mozgását olyan időjárási körülmények között, mint amilyenek a baleset idején is voltak. A kormányállásából „a körkilátást pedig a felső fedélzeten elhelyezett ponyva és kémény részben korlátozta.

A Viking Sigyn az ütközés előtt másfél perccel hangjelzést adott le, hogy a Hableány túl közel van, de erre nem reagált senki. Az elkészült szakértői vélemény szerint viszont a Hableány sem adott le öt rövid hangjelzést, hogy nem lehet megelőzni. A hajózási szabályok szerint egy hajónak ugyanis akkor is jeleznie kell, ha látja, hogy meg akarják előzni, de arról nem értesítették.

A balesetben 28 személy halt meg.

Az érintett cég reagált: Az Indexnek később nyilatkozott a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje. Azt mondta: nem igaz, hogy a Hableány alkalmatlan volt, minden hatósági engedéllyel rendelkezett. Azt is állította az ügyvéd, hogy plusz egy matróz azt jelentette volna, hogy még egy ember életét veszíti a tragédiában. A radar pedig nem kötelező műszaki felszerelése ezeknek a hajóknak.

Forrás: 24.hu; kép: NLC

Címke:

1 thought on “Hajózásra alkalmatlan volt a Hableány, más gondok is voltak

  1. A plusz 1 fő azt jelentette volna, hogy az az EGY FŐ MATRÓZ figyelmeztette volna az utasokat, mentőmellényt adott volna a turistaknak, s nem, 7 hanem 17 ember menekül meg! Ez cinikus, s embertelen, szakmailag nulla hozzáállás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük