Trópusi körülmények a magyar kórházakban

egészség

Július elején, az idei nyár legforróbb napjaiban derült ki: a Semmelweis Egyetemhez tartozó Kútvögyi Kórházban megoldatlan a klimatizáció, a műtőkben az ott dolgozók állítása szerint olyan meleg volt – akár 35 Celsius-fok –, hogy a sebészek „házi praktikákat” alkalmazva próbálták felfogni az izzadságukat. A hírt az intézmény később úgy cáfolta, hogy közben elismerte: a korábban telepített hűtőberendezések kapacitása nem elegendő. Később más intézményekből is jeleztek hasonló problémát.

A Népszava most arról ír, hogy a hír nyomán Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke gyors felmérést készített: valamennyi intézményében rákérdezett, jelent-e gondot a mesterséges hűtés hiánya.

Ficzere a lapnak elmondta: a 108 kórházból 46 válaszolt. A válaszok szerint

  • az intézmények 67 százalékának a központi műtője klímás,
  • 59 százalékuknak az intenzív osztálya is hűtött, 
  • a betegszobáknak csak két százaléka klimatizált, az ambuláns vizsgálónak pedig csak 9.

A kórházak szerint nem csak a klíma hiánya a gond, hanem az is, hogy a meglévők kétharmada elavult, az intézmények felének pedig nincs pénze a karbantartásra.

Az elnök hangsúlyozta: a klimatizálás a kórházakban nemcsak a kényelem, hanem a betegbiztonság szempontjából is fontos, 30 fok felett ugyanis egy egészségügyi intézményben jelentősen megnő a fertőzés veszélye.

Az adatokat Ficzere elküldte Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek is, aki a július közepi kormányinfón arról beszélt: amelyik kórháznak problémája van a műtők hűtésével, forduljon támogatásért a kormányhoz.

Forrás: HVG; kép: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük