A belvárost szeretik a betörők

rendőrség

A fővárosban volt a legtöbb betörés tavaly december 24. és 2019. június 22. között. Mialatt Budapesten 23 esetet regisztráltak 100 ezer lakosra fél év alatt, addig Heves megyében 39-et, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 33-at. A lista másik végén Vas megye áll, ahol csak öt betörés volt, utána holtversenyben Csongrád és Komárom-Esztergom következik (6-6), majd Veszprém megye (7) – írja a penzcentrum.hu.

A fővárosban már régen nem a VIII. kerület a bűnözés központja – legalábbis a lakásbetörések tekintetében. Összességében a legtöbb ilyen eset a V. kerületben jutott 100 ezer főre, 77. A bulinegyed klasszikus kerületeit (VI. és a VII.) – 40, illetve 44 eset – is ideszámoljuk, akkor látható, hogy a belvárost szeretik a betörők. Ez az adat különösen érdekes, miután épp ezekben a kerületekben igen magasak az ingatlanárak. Az Otthontérkép adatai szerint a V. kerületben átlagosan 862 ezre forintot kérnek egy négyzetméterért (de nem ritkák a millió feletti árak), Terézvárosban átlagosan 607 ezret, a VII. kerületben pedig “csak” félmillió körül alakulnak.

Nagyon sok betörés volt még a XI. kerületben is, összesen 48. Újbudán sem olcsók az ingatlanok: 531 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter. A lista másik végén a XV. kerület áll, ahol mindössze három eset jut 100 ezer főre. A XX. kerületben 9 betörésről ad jelentést a rendőrség. Kevésszer törtek be még Újpesten és a XII. kerületben is (10-10 százezer lakosra).

A rendőrségi bűntérkép szerint már a szezon elején elkezdtek munkálkodni a bűnözők a kedvelt hazai nyaralóhelyeken. A Velencei-tónál 15 lopást regisztrált a rendőrség április 23. és június 22. között. A Balaton környékén 52-öt. Rablást, kifosztást csak két helyen – Siófokon és Balatonfüreden tapasztaltak. A legtöbbször, 20 alkalommal Siófokon loptak.

Forrás: Népszava; kép: budapestkornyeke.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük