Egyetlen hónap alatt nőtt 5,6 milliárdot a kórházak adósságállománya

egészség gazdaság

Egyetlen hónap alatt, júniusban 5,6 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézményként gazdálkodó kórházak lejárt adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint, írja a Napi.hu. Ennek eredményeként az első félévben felgyűlt tartozásállomány megközelítette a 43 milliárd forintot.

A mostani, 43 milliárdos adósságszintet tavaly csak szeptember közepére érték el a kórházak. Az összes adósság több mint 40 százaléka, 17,6 milliárd forintnyi számla fizetési határideje több mint két hónapja lejárt, további 21 százalékot is már több mint 30 nappal korábban teljesíteni kellett volna. A 2019-es évet 15 milliárdos adóssággal indító kórházak 6 hónap alatt mintegy 28 milliárd plusz tartozást halmoztak föl – a növekedés havonta átlagosan 4,6 milliárd forint volt, míg 2018-ban 3,5 milliárd, 2017-ben 3 milliárd forint volt.

Az adósságok júniusi „elszállása” már csak azért is figyelemre méltó, mert ebben az időszakban jellemzően éppenhogy rendszerint megtorpan a növekedés, 2018-ban az átlagos 3,5 milliárd helyett júniusban 1,3 milliárddal, 2017-ben az átlagos 3 milliárd helyett 1,2 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.

Forrás: Népszava; kép: Alfahír

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük