Megnyirbálja az OKJ-tanfolyamokat a kormány

oktatás

A jelenlegi 766-ról 200 alá csökkentenék az OKJ-képzésben szerezhető szakmák számát 2020-tól – szúrta ki az Énpénzem.hu.

A lap azt írja, a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakképesítéseket a jövőben két részre osztanák: az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek, míg a rövidebb idejűek specializációként ráépülnének valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehetne megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

Az új képzési jegyzék alapszakmáit még nem határozták meg, őszre készülnek el az új rendeletek, télen pedig a képzések tartalma és a vizsgakövetelmények.

Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa a lapnak azt mondta, a képzések ára nagy valószínűséggel drágul, hiszen jelentősen megnő a képzési idő, és kevesebb képző közül lehet majd választani. A 2019. márciusi adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Utóbbiak jogosultsága továbbra is él majd, azonban a tervezet értelmében a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.

Forrás és kép: HVG

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük