Nagyon pofára eshetnek Orbánék az EP-ben

politika

Újabb EU-s fronton érheti csapás a Fideszt, miután az EP liberális frakciója, a macronista Renew Europe közölte, nem szavazza meg azokat a bizottsági elnököket és alelnököket, akik olyan pártokból érkeznek, amelyek kormányai ellen folyik a 7-es cikkely szerinti eljárás. Így a Fidesz, amely a külügyi bizottság elnöki posztjára ácsingózott, vezetői pozíció nélkül maradhat. A Politico hírlevele arról ír, a külügyi bizottsági posztra bejelentkezett az Európai Néppárt politikusa, David McAllister korábbi elnök, ami végképp szertefoszlathatja Szájer Józsefék ilyen irányú terveit. A Fidesz felfüggesztett néppárti tagsága miatt a frakcióban nem tölthet be pozíciót, de a párt nagyon számított a parlamenti bizottsági elnöki helyek valamelyikére.

Ma reggel arról döntött az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D) csoportja a frakcióülésen, hogy nem támogatják a fideszes jelölteket az Európai Parlament szakbizottságainak alelnöki posztjaira.

Újhelyi István MSZP-s képviselő, a frakció magyar tagja azt írja, „a Fidesz öt képviselőjét is jelölték különböző európai parlamenti szakbizottságok alelnöki posztjaira, melyek közül Deutsch Tamás költségvetési ellenőrző bizottságban betöltött alelnöki posztja önmagában az európai értékek arcul csapásával érne fel. Felháborító és megengedhetetlen, hogy az Európai Unió ellen hazug hadjáratot folytató Orbán-rezsim katonáit ültessék fontos pozíciókba az Európai Parlamentben! Az S&D frakció ma elsöprő többséggel megszavazta, hogy a mai szavazásokon nem fogja támogatni a Fideszes jelölteket a szakbizottságok alelnöki posztjaira. Egyértelmű jelzést küldünk tehát Orbán Viktornak: aki a jogállamiság lebontásával putyini diktatúrát épít Európa közepén, annak nincs helye az EP meghatározó posztjain sem. Európa ellenségeinek mi nem osztunk lapot!

Forrás: HVG; kép: Propeller

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük